Baku, Azerbajdzsán fővárosa felkészülten várja a 42. Sakkolimpia rajtját. A hivatalos honlapon a résztvevőket a legfontosabb információkról tájékoztatják, kiküldésre kerültek az elektronikus vízumok, szervezik az érkező csapatok fogadását, utaztatását a repülőtérről a hotelekbe. Tavaly júniusban Baku sikerrel rendezte meg az I. Európa Játékokat, az első európai olimpiát, amelyen 30 sportág küzdelmeire került sor, majd szeptemberben a 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupa lebonyolítása jelentette a főpróbát. A sakkolimpia helyszíne a 23 000 férőhelyes bakui Crystal Hall (Baku Kristályterem), amelyben a 2012-es Eurovíziós Dalfesztivált is rendezték. Az esemény költségvetése 13,3 millió euró, amelyből 6,8 millió euró a versenyzők és a delegátusok első osztályú elhelyezését és ellátását szolgálja.

olympiad01-banner

Baku minden idők legjobb olimpiájának megszervezésére, rendezésére pályázik. Kitűnő körülmények várják a sakkozókat, minden igényt kielégítő hotelek és a nagyszerű versenyterem, a Crystal Hall. Szeptember 1-én helyi idő szerint 18 óra 30 perckor lesz a megnyitó ünnepség, majd a nagy érdeklődéssel várt csapatkapitányi értekezlet, ahol a végleges táblasorrendet megjelölik a szakvezetők, bizonyára lesz meglepetés, taktikázás, hiszen a 11 fordulós svájci rendszerű viadalon a meccspontok döntenek, holtverseny esetén az ún. olimpiai Berger-Sonneborn számítás döntene, és csak harmadik kritérium a csapatok játékosai által gyűjtött pontok összessége.

A gondolkodási idő játszmánként 90-90 perc az első 40 lépés megtételére, majd a 40. lépést követően a sakkozók újabb 30-30 percet kapnak, amely időhöz az első lépéstől kezdve lépésenként még 30-30 másodperc többletidő adódik hozzá. Az ötödik fordulót követően, szeptember 7-én pihenőnap lesz, majd szabadnap nélkül szeptember 8-13 között a 6-11. fordulókra kerül sor, a záróünnepséget az utolsó forduló után tartják meg. A korábbi olimpiákhoz képest változás, hogy a szigorú zéró tolerancia szabály – a késés azonnali játszmavesztés – helyett maximálisan 15 percet lehet késni, de a hotelekből a buszok indítását a hivatalos 15 órai kezdéshez igazítják, illetve a biztonsági intézkedések, belépéskor a röntgenkapuk miatt jóval korábbi megérkezést javasolnak.

A Nemzetközi Sakkszövetség honlapján tették közzé az „Anti Cheating” szabályzatot, amely az elektronika ugrásszerű fejlődésével kialakult helyzetben próbálja kiköszörülni mindennemű csalás lehetőségét. Jól emlékezünk a 2010-ben, Hanti-Manszijszkban megrendezett sakkolimpián előfordult óriási botrányra, a francia válogatott kapitánya, Arnaud Hauchard és a csapat ötödik játékosa, Sebastien Feller csalást követett el. A kapitány és a játékos olyan döbbenetes trükkel dolgozott össze, hogy a csapattársak semmit nem vettek észre – csak kicsit csodálkoztak, hogy milyen kitűnő teljesítményt nyújt Feller, különösen az angol David Howell elleni nyerése ragadtatta elismerésre a kollégáit. Feller tartalékként a legjobb pontszerző volt, aranyérmet kapott. A csalást a technika segítségével követték el, a számítógépes elemzőprogram lépéseit mobilon továbbította Cyril Marzolo nemzetközi mester, majd egy jól kidolgozott terv alapján a kapitány jelezte játékosa felé. A francia szövetség súlyos eltiltásokkal büntette meg a vétkeseket. Különösen nyílt versenyeken merült fel csalás lehetősége, a tavalyi női Európa-bajnokságon a társak a román Mihaela Sandu meglepő eredményessége miatt írtak petíciót, majd a vádaskodás eredményeként késleltették az internetes közvetítést.

A FIDE vezérkara és különböző bizottságok együttes döntése alapján Bakuban a technika segítségével próbálják megakadályozni a csalást. A beléptetéskor a röntgenkapuk jelentik az első akadályt, tilos mobilt, mindenféle elektronikai eszközt a versenyterembe bevinni, a játékosok csak a szervezők által rendelkezésükre bocsátott tollal írhatják a játszmát.

Fordulónként 30-40 sakkozó kerül kijelölésre, akiket játszma közben is ellenőrizhetnek (séta közben, vagy éppen frissítőjük elfogyasztása közepette) kézi biztonsági detektor („poloska kereső”) segítségével, az ellenőrzés megtagadása játszmavesztéssel jár! A kontroll elsősorban a különböző szektorok legjobb csapataira terjedne ki. Ezt a procedurát a kapitányi értekezleten bizonyára éri majd kritika, de be kell látni, hogy a mai modern technika mellett akár valós is lehet a veszély. A játszma befejezése után 5-10 játékost terveznek megvizsgálni szinte motozás szintjén.

A fordulók összes játszmáját Ken Regan professzor programja alapján vizsgálják át. A játékosoknak a meccsbírók felé jelezniük kell, ha a mellékhelyiségbe(!) mennek, vagy éppen a dohányzásra kijelölt helyiséget keresik fel. A kapitány nem hagyhatják el a versenytermet, míg csapatának meccse még tart, forduló közben egyszer adhatja át kapitányi szerepkörét, de ezt írásban kell jeleznie a meccsbíró felé.

Verőci Zsuzsa