Zürichben a Chess Challenge 2015 szuperverseny első fordulójában döntetlennel zárult az örökrangadó, az exvilágbajnokok, az indiai Viswanathan Anand és az orosz Vlagyimir Kramnyik összecsapása. A játéknap egyetlen győzelmét az amerikai Hikaru Nakamura aratta, időzavarban az olasz Fabiano Caruana többször is hibázott. Az örmény Levon Aronjan tisztáldozat után megelégedett az örökös sakkal az orosz Szergej Karjakinnal szemben.

A szuperversenyeken mindig csúcsrangadó, amikor a sakkozás 14. és 15. világbajnoka csatázik. Vlagyimir Kramnyik és Viswanathan Anand első partijukat az 1989-es moszkvai GMA-döntőn vívták meg, a 2008-as Amber-versenyen került sor jubileumi, 125. összecsapásukra, majd három év múlva már 150. partijukban csaptak össze. Remek játszmák, emlékezetes párbajok jellemezték viaskodásaikat, amelynek egyik fénypontja volt a 2007-es mexikói nyolc résztvevős, kétfordulós vb-döntő. Viswanathan Anand győzelmével megfosztotta világbajnoki címétől Vlagyimir Kramnyikot.

Egy évvel mexikói trónfosztása után Kramnyik alulmaradt a bonni párharcban is, Anand megvédte koronáját. Anand a 12 játszmásra tervezett döntőben a 11. parti után már diadalmaskodott, 6,5-4,5-ös győzelme meggyőző volt.

anandkramnyik1

A Zürich Chess Challenge torna előtti 171 játszmájukban Anand 28 győzelem mellett 19-szer szenvedett vereséget, 124-szer osztoztak meg a ponton. Bonni világbajnoki döntőjük előtt a klasszikus gondolkodási idejű partik mérlege az orosz exvilágbajnoknak kedvezett, 38 döntetlen mellett 6-4-re vezetett. Azóta a statisztika Anand előnyére módosult, 9-7-es vezetés és 52 döntetlen mellett várta a 69. klasszikus partit.

anandkramnyikpress

A vezércselű játszmában mindketten hosszúra sáncoltak, a bonyolult középjátékban dinamikus egyensúly jellemezte az állást. A kiegyenlített erők küzdelmében logikus volt a pontosztozkodás.

Az örmény Levon Aronjan és Szergej Karjakin megnyitáselméleti párbajában az orosz nagymester újított. Késlekedett azonban a világoson mozgó futók cseréjével, a tűzzel is játszott, amikor tisztáldozatot engedélyezett. Aronjant időzavar fenyegette, az örökös sakkot választotta az esélyt nyújtó folytatás helyett.

nakamura1

Az első játéknap egyetlen győzelmét az amerikai Hikaru Nakamura aratta. Az értékes nyeréséhez az olasz Fabiano Caruana hathatós segítséget nyújtott. Időzavarban is a nyerőesélyt kereste, kockáztatott, ezt Nakamura kihasználta. A világos király került matthálóba!

Az első forduló eredményei:
Viswanathan Anand (indiai, 2797) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783) döntetlen (Vezércsel, 47)
Levon Aronjan (örmény, 2777) – Szergej Karjakin (orosz, 2760) döntetlen (Félszláv védelem, 27)
Fabiano Caruana (olasz, 2811) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2776) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 41)

A 2. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Hikaru Nakamura
Szergej Karjakin – Fabiano Caruana
Viswanathan Anand – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.zurich-cc.com