Zürichben Nakamura holtverseny után megnyerte az összetett versenyt

A Zürich Chess Challenge 2015 tornán a befejező játéknapon a nagymesterek rapidpartikban mérték össze erejüket. A viadalon az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik győzött, egyetlen vereségét honfitársától, Szergej Karjakintól szenvedte el. A klasszikus gondolkodású idejű versenyen győztes indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand csak 2 pontot ért el, az amerikai Hikaru Nakamura 3 ponttal zárt. Az összetett versenyben Anand és Nakamura holtversenyben végzett, párharcukat a „hirtelen halál” parti döntötte el, Nakamura sötéttel megnyerte a játszmát.

A klasszikus gondolkodási idővel megrendezett tornán győztes Viswanathan Anand az exvilágbajnokok rangadóján Vlagyimir Kramnyikkal gond nélkül remizett. Az idő szorításában az orosz Szergej Karjakin nem tdott megbirkózni az örmény Levon Aronjan minőségáldozatával. Az olasz Fabiano Caruana minőségáldozata nem volt ennyire sikeres, az amerikai Hikaru Nakamura higgadtan hárította a fenyegetéseket, anyagi előnyét érvényesítette.

A második körben igazi adok-kapok küzdelem folyt, a partik döntéssel végződtek. Hikaru Nakamura szépen túljátszotta Vlagyimir Kramnyikot, azonban megelégedett a gyalognyeréssel, az exvilágbajnok ellenjátékot kapott, győzelemre vezette haderejét. Levon Aronjan remek játékkal vágott vissza Vishy Anandnak a klasszikus tornán elszenvedett vereségéért.

Vlagyimir Kramnyik harmadik partijában is gyanúsan állt Levon Aronjannal szemben, az örmény nagymester hibáját kihasználva újabb győzelmet aratott. Vishy Anand „egykapus” partit nyert meg Fabiano Caruana ellen. Békés remi született Szergej Karjakin és Hikaru Nakamura partijában.

nakamuraanand1

Az összetett verseny szempontjából döntő jelentőségű volt a negyedik fordulóban Nakamura és Anand összecsapása. A magas hőfokú csatában taktikai motívumokban gazdag küzdelem folyt, az amerikai nagymester nagyon fontos győzelmet aratott. Az orosz rangadón Karjakin megállította honfitársa menetelését. Caruana és Aronjan békésebb partiban osztozott meg a ponton.

a győztes

Vlagyimir Kramnyik nyeréssel zárt, megnyerte a rapidversenyt. Hikaru Nakamura és Viswanathan Anand döntetlenjei után az összetett verseny első helyét „hirtelen halál” játszma döntötte el, ez a sötéttel játszó Nakamura győzelmével ért véget.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2770) – Viswanathan Anand (indiai, 2808) döntetlen
Szergej Karjakin (orosz, 2806) – Levon Aronjan (örmény, 2821) 0 – 1
Hikaru Nakamura (amerikai, 2844) – Fabiano Caruana (olasz, 2856) 1 – 0

A 2. forduló eredményei:
Hikaru Nakamura – Vlagyimir Kramnyik 0 – 1
Fabiano Caruana – Szergej Karjakin 1 – 0
Levon Aronjan – Viswanathan Anand 1 – 0

A 3. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik – Levon Aronjan 1 – 0
Viswanathan Anand – Fabiano Caruana 1 – 0
Szergej Karjakin – Hikaru Nakamura döntetlen

A 4. forduló eredményei:
Szergej Karjakin – Vlagyimir Kramnyik 1 – 0
Hikaru Nakamura – Viswanathan Anand 1 – 0
Fabiano Caruana – Levon Aronjan döntetlen

Az utolsó forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik – Fabiano Caruana 1 – 0
Levon Aronjan – Hikaru Nakamura döntetlen
Viswanathan Anand – Szergej Karjakin döntetlen

A rapidverseny végeredménye:
1.Vlagyimir Kramnyik 3,5 pont
2. Levon Aronjan 3
3. Hikaru Nakmaura 3
4. Fabiano Caruana 2
5. Viswanathan Anand 2
6. Szergej Karjakin 2

Az összetett verseny végeredménye:
1.Hikaru Nakamura 9 pont
2. Viswanathan Anand 9
3. Vlagyimir Kramnyik 8,5
4. Levon Aronjan 7
5. Fabiano Caruana 6
6. Szergej Karjakin 5,5

Verőci Zsuzsa

Fotók: www.zurich-cc.com