Zürichben hatan játszanak a szuperversenyen

Zürichben február 14. és február 18. között rendezik meg a hat résztvevős szuperversenyt. A gyorsan változó Élő-pontok, a hat nagymester eddigi pályafutása, fantasztikus eredményeik miatt is fokozott várakozás előzi meg a 2784-es Élő-átlagú viadalt. A rajtlistát az olasz Fabiano Caruana vezeti, két exvilágbajnok is játszik, az indiai Viswanathan Anand és az orosz Vlagyimir Kramnyik. Az amerikai Hikaru Nakamura, az örmény Levon Aronjan és az orosz Szergej Karjakin kapott még meghívást. Február 13-án villámversenyen döntik el a rajtszámokat, február 19-én rapidverseny zárja le a hat világklasszis tornáját. A viadal hivatalos honlapja: http://www.zurich-cc.com.

Az esztendő harmadik szuperversenyét rendezik meg Zürichben. Igazi presztízscsatát várunk a két exvilágbajnok, Viswanathan Anand és Vlagyimir Kramnyik, valamint a trónkövetelők, az olasz Fabiano Caruana, az örmény Levon Aronjan, az amerikai Hikaru Nakamura és az orosz Szergej Karjakin között.

Caruana London, Wijk aan Zee, Baden-Baden után már negyedik tornáján vesz részt, váltakozó sikerrel szerepelt. Anand nagy csalódást okozott a GRENKE szuperversenyen, a játszmák kritikus pillanataiban rossz döntéseket hozott, sokat hibázott. Kramnyikot a London Chess Classic viadal óta nem láttuk versenyezni.

Nagy hullámvölgyben Aronjan, sem Wijk aan Zee-ben, sem Baden-Badenben nem játszott jól. A tavalyi zürichi tornán még világranglista másodikként játszott, a virtuális rangsorban most csak a 11.

Nakamura a gibraltári nyílt viadalon remekelt, fokozott önbizalommal várhatja a találkozást az igazi riválisokkal. Karjakint az utóbbi időben „elkerülték” a meghívások, számára is létkérdés, hogy miként alakul az Élő-pontja.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Fabiano Caruana (olasz, 2811)
Viswanathan Anand (indiai, 2797)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2783)
Levon Aronjan (örmény, 2777)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2776)
Szergej Karjakin (orosz, 2760)

Zürichben a klasszikus időkontroll mellett játszanak, 2-2 óra gondolkodási idő az első 40 lépésre, majd 1-1 óra a következő 20 lépésre, végül 15-15 perc és lépésenként 30-30 másodperc a játszma befejezéséig. Amennyiben a nagymesterek partija 40 lépés előtt döntetlennel végződne, akkor rapidpartit vívnak, ennek eredményét a végső sorrendbe nem számítanák be. Február 13-án villámversenyen döntik el a sorsolási számokat, február 19-én ellenkező színelosztással rapidversenyen is megmérkőznek egymással a nagymesterek. Az internetes élő közvetítésen Yannick Pelletier és Werner Hug lesznek a kommentátorok, neves nagymesterek, többek Nigel Short és Ljubomir Ljubojevic is segítik majd a játszmában történtek jobb megértését.

Zürichi sakktörténelem

A svájci városban hatvankét évvel ezelőtt emlékezetes világbajnok-jelölti versenyt rendeztek. A 15 résztvevő kétfordulós viadalán a szovjet Vaszilij Szmiszlov 18 pontot gyűjtött, két ponttal előzte meg a holtversenyben második helyen végzett honfitársait, David Bronstejnt és Paul Kereszt, elsőségével kiharcolta, hogy Mihail Bovinnik kihívója lett. Szabó László a 13. helyen zárta szereplését. A tornáról Bronstejn korszakalkotó könyvet írt. A nyitásokra kevesebb figyelmet fordított, a középjátékok és végjátékok elemzésén számos generáció nőtt fel.

2009-ben a világ legrégebbi sakk-klubja, a Schachgesellschaft Zürich megalakításának 200. évfordulóját nagyszabású fesztivállal ünnepelték. A gálát a bajnokok rapidversenye zárta, amelyre Polgár Judit is meghívást kapott. A 8 résztvevő tornáját az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik félpontos előnnyel nyerte meg az indiai világbajnok Viswanathan Anand előtt. Holtversenyben harmadikként a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és az ukrán exvilágbajnok Ruszlan Ponomarjov végzett. Polgár Judit hatodikként zárta a viadalt.

Kramnyik a 2011-es Tal-emlékverseny idején találkozott az orosz üzletember Oleg Szkvorcovval, akinek a 2012-es első félévi versenyínségéről panaszkodott. A nagy sakkrajongó, Kramnyiknak drukkoló Szkvorcov párosmérkőzés megrendezését ajánlotta Kramnyiknak, de fontos kritériumként szabta meg, hogy az ellenfélnek a világranglista első öt helyezettjéből kell lennie. Az örmény Levon Aronjan vállalta a felkérést, így a London Chess Classic 2011 és a Tata Steel Chess 2012 győztese, Kramnyik és Aronjan mérkőzött meg egymással a korábbi jelentős tornák színhelyéül is szolgáló Hotel Savoy Baur en Ville Hotelben.

A párharc főszponzora az IGC (International Gemological Laboratories) volt, amelynek Oleg Szkvorcov a vezérigazgatója és társtulajdonosa, drágakövekkel, briliánssal és gyémánttal foglalkozik. A sakktörténelemben még nem fordult elő, hogy hivatalos tétmeccsen kívül a legjobbak ilyen megmérettetést vállaljanak. Klasszikus gondolkodási idő mellett csatároztak, párharcuk 3-3-mal végződött. Aronjan győzelemmel kezdett, Kramnyik a harmadik játszmában egyenlített ki. Különösen izgalmasan alakult a befejező parti. majd. Aronjan játszott világossal, a spanyol megnyitásban ezúttal elkerülte a berlini változatot. Kezdeményezett, de Kramnyik pontos játékkal ellenesélyt teremtett. Minőségáldozatát követően kiéleződött a csata, az exvilágbajnok nyerőesélyt szalasztott el, Aronjan kiharcolta a döntetlent.

A párosmérkőzés végeredménye:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2801) – Levon Aronjan (örmény, 2820) 3 – 3 (0 – 1, döntetlen, 1 – 0, döntetlen, döntetlen, döntetlen)

IMG_6537

Két éve Zürichben a 20 esztendős olasz Fabiano Caruana győzelmével fejeződött be az esztendő harmadik szuperversenye. Caruana egypontos előnnyel nyerte meg a viadalt, addigi pályafutása legszebb sikerét érte el, 12 Élő-pontot is szerzett, 2897-es performance-pontszáma tekintélyt parancsoló! A torna csúcsrangadója, az indiai világbajnok Viswanathan Anand és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik csatája 27 lépésben dőlt el Anand javára. Kramnyik taktikai elnézését követően könnyen adta meg magát. Kramnyik és Gelfand számára a két hét múlva kezdődő világbajnok-jelölti verseny előtti főpróba sok tanulsággal szolgált.

Zürich   Chess Challenge,  2013. február 23-március   1. kat. XXI.   (2772)

1

2

3

4

1. Fabiano   Caruana g

ITA

2757

*

*

½

1

½

½

½

1

4

2897

2. Viswanathan   Anand g

IND

2780

½

0

*

*

½

1

½

½

3

2769

3. Vlagyimir   Kramnyik g

RUS

2810

½

½

½

0

*

*

½

½

2701

4. Borisz   Gelfand g

ISR

2740

½

0

½

½

½

½

*

*

2724

Tavaly Zürichben villámversennyel döntötték el a sorsolási számokat. Magnus Carlsen világbajnokként elvesztette első partiját, Fabiano Caruana sötéttel győzte le a világelsőt. Magnus bajban volt Levon Aronjannal szemben is, nem kis szerencsével a játszmát elremizte, majd negyedik partija az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen csak 21 lépésig tartott… Az utolsó körben Carlsen nyert Hikaru Nakamurával szemben is, jobb Berger-Sonneborn pontszámával megnyerte a viadalt.

carlsenaronian02

Magnus Carlsen elsőségével fejeződött a Zurich Chess Challenge 2014 szuperverseny, amely 2801-es Élő-átlagával történelmet írt. A viadal utolsó fordulójában a norvég világbajnok sötéttel könnyen remizett az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal. Fantasztikus sikerek övezte pályafutásának újabb diadalát aratta. A nagy rivális Levon Aronjan meglepetésre kedvenc nyitásában, a Marshall támadásban kikapott az Fabiano Caruanától. A győzelemért 2, a döntetlenért 1 pont járt.

A verseny végeredménye:
1.Magnus Carlsen 8 pont
2.Levon Aronjan 6
3. Fabiano Caruana 5
4-5 Hikaru Nakamura és Viswanathan Anand 4
6. Borisz Gelfand 3

Név FED Élő 1 2 3 4 5 6 Pont Perf.
Magnus Carlsen GM NOR 2872 # ½ 1 1 ½ 1

4

3027
Levon Aronjan GM ARM 2812 ½ # 0 1 1 ½

3

2869
Fabiano Caruana GM ITA 2782 0 1 # ½ ½ ½

2804
Hikaru Nakamura GM USA 2789 0 0 ½ # 1 ½

2

2733
Viswanathan Anand GM IND 2773 ½ 0 ½ 0 # 1

2

2736
Borisz Gelfand GM ISR 2777 0 ½ ½ ½ 0 #

2659

Fabiano Caruana győzött a rapidversenyen. Az olasz nagymester veretlenül gyűjtött 4 pontot. Jól hajrázva Hikaru Nakamura szerezte meg a második helyet, a kettős győzelemmel rajtoló Levon Aronjan harmadikként zárt. Nagy meglepetésre a világbajnok Magnus Carlsen csak 2 pontot ért el, Aronjantól és Caruanától is vereséget szenvedett. Viswanathan Anand első három partiját elvesztette.
Érdekes csatákat, megalkuvás nélküli küzdelmeket hozott a rapidverseny. Óránként kezdődtek a fordulók, játszmánként 15-15 perc és lépésenkénti 10-10 másodperc gondolkodási idejük volt a nagymestereknek. A klasszikus gondolkodási idejű partikhoz képest ellenkező színelosztással csatáztak.

A rapidverseny végeredménye:
1.Fabiano Caruana 4 pont
2. Hikaru Nakamura 3,5
3. Levon Aronjan 3
4. Magnus Carlsen 2
5. Borisz Gelfand 1,5
6. Viswanathan Anand 1

6129

Az összetett verseny végeredménye:
1.Magnus Carlsen 10 pont
2. Levon Aronjan 9
3. Fabiano Caruana 9
4. Hikaru Nakamura 7,5
5. Borisz Gelfand 6,5
6. Viswanathan Anand 3

Verőci Zsuzsa