Teheránban négy döntéssel végződött játszmával kezdődött meg a 2015/16-os Grand Prix-sorozat második versenye. A rajtlistát vezető indiai Humpy Koneru, az orosz Natalija Pogonyina és a kínai Ju Wenjun is sötéttel játszva győzött. Világossal az olimpiai bajnoknők, kontinensbajnokok csatáját az ukrán Natalija Zsukova nyerte meg, az orosz Valentyinát kényszerítette megadásra.

A teheráni GP-verseny első fordulójának játszmáit a várakozásnak megfelelően nem az óvatosság jellemezte, a sötéttel játszók voltak eredményesebbek. A nyitány párosítása három rangadót ígért, a kínai Zhao Xue és az indiai Humpy Koneru, az indiai Dronavalli Harika és az orosz Natalija Pogonyina összecsapások mellett az olimpiai bajnoknők, az ukrán Natalija Zsukova és az orosz Valentyina Gunyina párharcát kísérhettük fokozott figyelemmel.

R1-21

 

Az ukrán-orosz párbajnak mindig fokozott jelentősége van, az olimpiákon az oroszok a sikeresebbek, Valentyina Gunyina háromszor is tagja volt az utóbbi három sakkolimpián aranyérmes csapatnak, Natalija Zsukova a 2006-os viadalon ünnepelhetett. Mindketten időzavarra hajlamosok, számos partit nyertek meg, illetve rontottak el a kapkodásban. Zsukova az iráni fővárosban meggyőző játékkal az első győzelmet aratta.

A rajtlistát vezető Humpy Koneru ellen a kínai Zhao Xue „öngyilkossággal” felérő lépést húzott, királyállásának meggyengítése végzetesnek bizonyult.

Meglepetésként értékelhetjük az indiai Dronavalli Harika vereségét, az orosz Natalija Pogonyina a felkínált eséllyel élni tudott.

R1-19

 

A torna doyenje, a svéd Pia Cramling a gibraltári viadalon is bizonytalankodott, a kínai Ju Wenjun ellen sem talált jó tervet, könnyen átengedte a kezdeményezést.

Örülhet a fél pontnak a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova, a grúz Nino Bacsiasvili komoly esélyt szalasztott el.

Az iráni Sarasadat Khademalsharieh Monacóban jól rajtolt, három döntetlennel kezdett, de nyolcas vesztőszériával folytatta. Hazai pályán a grúz olimpiai bajnoknő Nana Dzagnidze ellen értékes remivel örvendeztette meg a rendezőket.

logo_tehran2016

 

Az első forduló eredményei:
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2509) – Nino Bacsiasvili (grúz, 2485) döntetlen (Szicíliai védelem, 46)
Zhao Xue (kínai, 2506) – Humpy Koneru (indiai, 2583) 0 – 1 (Vezércsel, 41)
Natalija Zsukova (ukrán, 2484) – Valentyina Gunyina (orosz, 2496) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 36)
Nana Dzagnidze (grúz, 2529) – Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2403) döntetlen (Vezérindiai védelem, 85)
Dronavalli Harika (indiai, 2511) – Natalija Pogonyina (orosz, 2454) 0 – 1 (Vezércsel, 88)
Pia Cramling (svéd, 2521) – Ju Wenjun (kínai, 2558) 0 – 1 (Angol megnyitás, 58)

A 2. forduló párosítása:
Nino Bacsiasvili – Ju Wenjun
Natalija Pogonyina – Pia Cramling
Sarasadat Khademalsharieh – Dronavalli Harika
Valentyina Gunyina – Nana Dzagnidze
Humpy Koneru – Natalija Zsukova
Antoaneta Sztefanova – Zhao Xue

Verőci Zsuzsa