A 3. Sinqefield Kupa ötödik fordulójában a holtversenyes éllovas bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov vereséget szenvedett az amerikai Fabiano Caruanától, áldozatai nem vezettek sikerre. A norvég világbajnok tetszetős stratégiával nyert az amerikai Wesley So ellen, az orosz Alekszandr Griscsukkal remiző örmény Levon Aronjannal holtversenyben vezet. A pénteki pihenőnap után a hatodik játéknapon Aronjan-Carlsen derbi lesz. Döntetlennel ért véget, az amerikai Hikaru Nakamura és a holland Anish Giri, valamin az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és a francia Maxine Vachier-Lagrave szicíliai védelmű összecsapás.

topalov04

St. Louisban, a „Grand Chess Tour” második versenyének ötödik fordulójában ismét érdekes összecsapásokat láttunk. Fokozott figyelem kísérte a holtversenyben vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov és a két vereséggel rajtoló világbajnokjelölt amerikai Fabiano Caruana küzdelmét. A nyitással Topalov elége3dett lehetett, majd eljött a pillanat, amikor bele kellett volna nyugodnia lépésismétléses remibe. Jól ismerjük az exvilágbajnok temperamentumát, inkább kockáztatott. Tisztet áldozott, majd minőséget, így már bástyahátránya lett, négy összekötött szabadgyalog volt a kompenzáció. Caruana ezúttal időzavarban nem hibázott, pontosan védekezett, hárította a látszatfenyegetéseket, anyagi előnyét érvényesítette.

carlsen05

A norvég világbajnok Magnus Carlsen tetszetős stratégiával nyert az amerikai Wesley So ellen. Gyalogot áldozott, egyre szimpatikusabb lett pozíciója, amikor huszárja a d5 mezőről már felügyelte az eseményeket, majd h gyalogjának előrenyomulása még nehezebbé tették sötét életét. Carlsen kihagyta a gyorsabb nyerést is, végül bástyavégjátékban győzött.
Az orosz Alekszandr Griscsuk kellemetlen perceket okozhatott volna az örmény Levon Aronjannak, időzavarban azonban eltékozolta előnyét. Aronjan a döntetlennel megőrizte holtversenyes első helyét, de Topalov helyett Carlsennel vezeti a versenyfutást.

Érdekes szicíliai védelmű ütközetet vívott az amerikai Hikaru Nakamura és a holland Anish Giri, korán vezért cserélt az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és a francia Maxime Vachier-Lagrave, mindkét partiban pontosztozkodás született.

Az 5. forduló eredményei:
Levon Aronjan (örmény, 2765) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) döntetlen (Angol megnyitás, 30)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Wesley So (amerikai, 2779) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 56)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2816) – Anish Giri (holland, 2793) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)
Viswanathan Anand (indiai, 2816) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)
Veszelin Topalov (bolgár, 2816) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 53)

A verseny állása:
1-2.Magnus Carlsen és Levon Aronjan 3,5 pont
3-4. Veszelin Topalov és Anish Giri 3
5-6. Hikaru Nakamura Maxime Vachier-Lagrave 2,5
7-8. Fabiano Caruana és Alekszandr Griscsuk 2
9-10. Viswanathan Anand és Wesley So 1,5

A szombati 6. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Fabiano Caruana
Maxime Vachier-Lagrave – Veszelin Topalov
Anish Giri – Viswanathan Anand
Wesley So – Hikaru Nakamura
Levon Aronjan – Magnus Carlsen

Verőci Zsuzsa