„The Belt and Road” U12 Csapat Világbajnokság

Kína rendezte az U12 négyfős csapat világbajnokságot, melyre 11 országból hívták meg a világ legerősebb csapatait, köztük a magyar válogatottat. Kína három csapattal indult, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy meg is nyerik a versenyt.

A Borhy Marcell, Csiki Endre, Juhász Ágoston, Gaál Zsóka összeállítású csapatra nehéz feladat várt Kínában, Istvándi Lajos csapatvezetővel.

A szervezők magasra tették a mércét mind szervezésben,mind a kínai csapatok játékerejében. Az impozáns helyszín, a megnyitó és záró ceremónia színvonala arről árulkodott, hogy Kínának mennyire fontos ez az esemény és az iskolai sakk-oktatás milyen szinten van Kínában.

A verseny az iskolai sakk bevezetéséről, népszerűsítéséről szólt, Kirszan Iljumzsinov FIDE elnök részvételével is jelezte ennek fontosságát.

A verseny alatt zajló konferencián ami a világon az iskolai sakk-oktatásról szólt, több vezető kínai nagymester,többek között Xie Jun exvilágbajnoknő is felszólalt.

A 7 fordulós versenyen jól kezdtek a magyarok,a bravúros USA 3-1 legyőzésé után Kína 2 és Kína 3-at is vertük. A negyedik fordulóban sajnos beleszaladtunk India csapatával egy nagy vereségbe. A vereség után a csapat megrázta magát, az erős oroszok elleni döntetlen után két győzelem következett és feljöttünk a dobogó harmadik helyére. NAGY BRAVÚR VOLT!

India végig magabiztosan menetelve hozta az első helyet csak Kína 1 tudta megszorítani. E két ország bizonyította játékerejét az ifjúsági sakkban, az egyéni világbajnokságokon méltán hozzák el az érmeket.

A csapat kiemelkedő eredménye mellett nagy siker :

BORHY MARCELL tábladíjas bronzérme az első táblán 7/5pont.

Gaál Zsóka 7/4,5 pontja csak fiúk ellen született 12 évesek között!

Végeredmény:

1. India 12 pont (21,5)

2. Kína 1 11 pont (18,0)

3. MAGYARORSZÁG 11 pont (17,0)

4. Lengyelország 10 pont (17,0)

5. Szingapúr 9,0 pont (16,5)

6. Kanada 8,0 pont (15,0)

Egyéni eredményeink:

Borhy Marcell 7/5 pont egyéni 3. hely tábladíj!

Csiki Endre 4,5 pont

Juhász Ágoston 3,0 pont

Gaál Zsóka 4,5 pont.

A dobogós csapat tagjaitól álljon itt pár szép játszma a világbajnokságról, melyről óriási élményekkel tértek haza a gyerekek!

Istvándi Lajos