A Tbilisziben zajló Grand Prix-verseny harmadik fordulójának meglepetését a rajtlistát vezető orosz Alekszandr Griscsuk veresége jelentette. Griscsuk honfitársától, Jevgenyij Tomasevszkijtől kapott ki, lebecsülte ellenfele minőségáldozatát. A viadalon meglepő a sötéttel játszók eredményessége, az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az orosz Dmitrij Jakovenko is másodhúzóként nyert. Három játszmában pontosztozkodás született, az orosz Peter Szvidler és az azeri Tejmur Radzsabov, a francia Maxime Vachier-Lagrave és a kubai Leinier Dominguez Perez, valamint az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a holland Anish Giri játszmákban a nagymesterek nem vállaltak kockázatot.

IbilisiGP-r3-40

A grúz fővárosban zajló GP viadal három fordulójában eldőlt nyolc játszmában a sötéttel játszók 6-2-re vezetnek. A mai játéknapon a világos szín „becsületét” az orosz derbin Jevgenyij Tomasevszkij védte meg, a rajtlistát vezető, a virtuális világranglistán második Alekszandr Griscsuk elleni győzelme meglepetésként hatott. Griscsuk a királyindiai védelmű partiban nem talált jó tervet, a kritikus állásban lebecsülte Tomasevszkij minőségáldozatát, időzavaros hibái csak meggyorsították vereségét.

IbilisiGP-r3-42

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov tegnap világossal kapott ki az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovtól, sötéttel javított. A taskenti GP-verseny győztese, az orosz Dmitrij Andrejkin elhibázott vezérlépésével került hátrányba, Mamedgyarov bástyavégjátékban érvényesítette anyagi előnyét.

Nagy rejtély a grúz Baadur Zsobava játéka, az orosz Dmitrij Jakovenko örülhetett annak, hogy ellenfele ma a taktikai elnézéseivel „jeleskedett”, 22 lépés után már feladásra kényszerült.

A forduló három döntetlene nem hozta lázba a sakkrajongókat. Gyors lépésismétléses remi született az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov és a holland Anish Giri partijában. Az orosz Peter Szvidler játékából hiányzik az átütő erő, az azeri Tejmur Radzsabov harmadszor remizett.

A spanyol megnyitás Breyer-változatában osztozott meg a ponton a francia Maxime Vachier-Lagrave és a kubai Leinier Dominguez Perez.

A 3. forduló eredményei:
Peter Szvidler (orosz, 2739) – Tejmur Radzsabov (azeri, 2731) döntetlen (Vezércsel, 30)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2775) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2726) döntetlen (Spanyol megnyitás, 40)
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2705) – Anish Giri (holland, 2797) döntetlen (Grünfeld védelem, 20)
Dmitrij Andrejkin (orosz, 2737) – Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757) 0 – 1 (Szláv védelem, 56)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2716) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2810) 1 – 0 (Királyindiai védelem, 37)
Baadur Zsobava (grúz, 2696) – Dmitrij Jakovenko (orosz, 2733) 0 – 1 (Szláv védelem, 22)

A verseny állása:
1.Jevgenyij Tomasevszkij 2,5 pont
2-4. Sahriyar Mamedgyarov, Dmitrij Jakovenko és Anish Giri 2
5-8. Rusztam Kaszimdzsanov, Alekszandr Griscsuk, Leinier Dominguez Perez és
Tejmur Radzsabov 1,5
9-11. Maxime Vachier-Lagrave, Dmitrij Andrejkin és Peter Szvidler 1
12. Baadur Zsobava 0,5

A 4. forduló párosítása:
Tejmur Radzsabov – Dmitrij Jakovenko
Alekszandr Griscsuk – Baadur Zsobava
Sahriyar Mamedgyarov – Jevgenyij Tomasevszkij
Anish Giri – Dmitrij Andrejkin
Leinier Dominguez Leinier – Rusztam Kaszimdzsanov
Peter Szvidler – Maxime Vachier-Lagrave

Verőci Zsuzsa

Fotók: http://tbilisi2015.fide.com