A bakui Világkupa nyolcaddöntőjében négyen kezdtek győzelemmel. Az orosz Peter Szvidler fordulatokban gazdag nagy csatában nyert a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen. A kínai derbin Ding Liren diadalmaskodott, Wei Yu többször is hibázott. Az amerikai Hikaru Nakamura pozíciós küzdelemben győzött az angol Michael Adamsszel szemben. Az azeri Sahriyar Mamedgyarov extravagáns játékkal az amerikai Fabiano Caruanát kényszerítette megadásra. Döntetlennel ért véget a holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek, a francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So, az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Pavel Eljanov, valemint az orosz Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin játszmája. Hétfőn ellenkező színelosztással játsszák le a második partikat, 1-1-nél rájátszás dönt a továbbjutásról.

A világos szín volt a nyerő a Világkupa nyolcaddöntőjének első játéknapján. Kitüntető érdeklődés kísérte az alaposan megfiatalodott mezőnyben a 39 éves orosz Peter Szvidler és a 40 esztendős bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov párharcát. Ők ketten jól ismerik egymást, először 1998-ban, Linaresben csatáztak, s azóta még 28 klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket. A statisztika Topalovnak kedvezőbb, tízszer nyert Szvidler ellen, tizenháromszor megosztoztak a ponton.

1442747079

Az ötszörös olimpiai bajnok, a négy évvel ezelőtti Világkupa győztese, Peter Szvidler szépített, idegölő, fordulatokban bővelkedő, hibákkal is tarkított küzdelemben legyőzte Veszelin Topalovot. A szicíliai védelmű játszmában az ún. sündisznó állást láttuk, világosnak térelőnye volt, a sötét pozíció védhetőségét oly sok parti bizonyította már. Szvidler nyugodtan manőverezett, míg Topalov h gyalogjával nyomult előre, amit végül beáldozott. Szvidler elkerülte e lépésismétléses remit, az exvilágbajnok türelmét veszítve veszélyes szabadgyalogot engedélyezett ellenfelének.

Az időkontroll után már csak 30-30 perc gondolkodási idejük volt és a lépésenkénti 30-30 másodperc, a bonyodalmak fokozódtak. Szvidler azonnali nyerést hagyott ki, majd Topalov az időzavar fenyegető hatása alatt azonnal húzott, de vesztőt! Már megmenthette volna a partit, ehelyett a csatában mattot kapott.

1442746829

Eredeti játékvezetéssel rukkolt ki az azeri Sahriyar Mamedgyarov. Az amerikai Fabiano Caruana az egyik legjobban felkészült nagymester, az ismeretlen állásban nehezen találta fel magát. Önként gyengítette meg királyállását, időzavarban nem talált védelmet a nagy erővel rohamozó világos haderővel szemben, Mamedgyarov tetszetős motívummal mattolta volna ellenfelét.

1442746838

Az amerikai Hikaru Nakamura és az angol Michael Adams meglepő módon csak kilencedszer mérkőzött meg egymással, ennek némi magyarázata, hogy Nakamura 28, míg Adams 43 éves. Nakamura pozíciós küzdelmet vállalt, Adams jó esélyt elszalasztva jelentős időhátrányba került, pontatlanul védekezett, vereséget szenvedett.

A 32 között a legnagyobb csatában Nakamura és az orosz Jan Nepomnjacsij ütközete dőlt el, a „hirtelen halál” partiban nyert az amerikai nagymester. A játszma után Nepomnjacsij óvott, azt sérelmezte, hogy ellenfele szabálytalanul sáncolt, két kézzel, sőt a videó tanúsága alapján először a bástyához nyúlt. Nepomnjacsij parti közben nem reklamált, aligha képzelhető el, hogy a szabálytalannak minősíthető lépés miatt a főbíró, az azeri Faik Gasanov ezért játszmavesztéssel sújtotta volna Nakamurát (villámpartiban a szabálytalan lépés a szabályzat szerint azonnal veszít), de figyelmeztetés járt volna, ez még csak növelte volna a fokozott feszültséget. Az óvást a zsűri elutasította, de Nepomnjacsijnak visszafizették az 500 dolláros óvási díjat.

1442746792

A kínai derbin Ding Liren nyert a mindössze 16 esztendős Wei Yi ellen. Megnyitáselméleti párbaj után érdekes adok-kapok taktikai összecsapást láttunk, ahol mindketten kecsegtető esélyt szalasztottak el. Wei Yi még az utolsó pillanatban is védekezhetett volna jobban, hátrányból kezdi a hétfői második partit.

Négy játszmában pontosztozkodás született. Az orosz házirangadón mindössze 12 lépést húzott Dmitrij Andrejkin és Szergej Karjakin.

A holland Anish Giri és a lengyel Radoslaw Wojtaszek a szicíliai védelem Najdorf-változatában remizett. A francia Maxime Vachier-Lagrave és az amerikai Wesley So a spanyol megnyitás anti-berlini változatában kötött békét. Az ukrán Pavel Eljanov kisebb izgalmak után bástyavégjátékban kényszerítette ki a döntetlent az orisz Dmitrij Jakovenkóval szemben.

A nyolcaddöntő első játszmáinak eredményei:

 

# Név Fed Élő J1 J2 Név Fed Élő
1 Peter Szvidler RUS 2727 1-0 Veszelin Topalov BUL 2816
8 Ding Liren CHN 2782 1-0   Wei Yi CHN 2734
4 Anish Giri NED 2793 1/2   Radoslaw Wojtaszek POL 2741
5 Maxime Vachier-Lagrave FRA 2744 1/2   Wesley So USA 2773
2 Hikaru Nakamura USA 2814 1-0   Michael Adams ENG 2742
7 Dmitrij Jakovenko RUS 2748 1/2   Pavel Eljanov UKR 2717
3 Sahriyar Mamedgyarov AZE 2736 1-0   Fabiano Caruana USA 2808
6 Dmitrij Andrejkin RUS 2720 1/2   Szergej Karjakin RUS 2762

Verőci Zsuzsa