SZALAI ISTVÁN (1948-2022)

Fájdalommal tudatjuk, hogy Szalai István a Keszthelyi Spartacus Sportkör elnöke 2022. szeptember 24-én, hosszan tartó súlyos betegségben, életének 74. évében elhunyt.

 
Szalai István a sakksport ismert és elismert személyisége, aki a Keszthelyi Spartacus Sportkör vezetőjeként hosszú távon – több, mint 50 éven át – kifejtett eredményes, kiemelkedő vezető-szervező tevékenységével elérte, hogy a Keszthelyi Spartacus Sportkör a mai napig is fennmaradjon és sikeresen tudjon működni, valamint beírja nevét a Magyar Sakksport történelemkönyvébe.
Irányításával a Sportkör, s benne a sakkszakosztály az elmúlt évtizedekben sikeres és eredményes szereplés-sorozatot könyvelhetett el, amely során a Keszthelyi Spartacus Sportkör sakkcsapata a megyei csapatbajnokságból az NB. II. és az NB I/B. osztályokban való eredményes szerepléssel kivívta a hazai legfelső osztályban, az NB I-ben való szereplés lehetőségéhez szükséges osztályozó mérkőzést is.

Mindig kitartó és precíz munkával szervezte a keszthelyi sakkéletet, és benne a töretlenül népszerű és sikeres Keszthelyi Nemzetközi Versenyt.

Munkáját mindig és mindenben segítette, támogatta családja, felesége: Ágnes asszony és gyermekei: Klári és Gábor.

A Keszthelyi Spartacus Sportkör sakkcsapata az elmúlt 50 évben számos kimagasló eredményt ért el a Nemzeti- és a Megyei csapatbajnokságokban is. Szalai István a Keszthelyi Spartacus Sportkör elnökeként és mint, sakkot szerető és népszerűsítő emberként sok ismerőst és barátot szerzett. A sakk lételeme volt, amely nélkül nem tudott élni. Kérdés, hogy a Sportkör és a sakkcsapat tud-e Szalai István nélkül létezni?

Szalai István hosszú távon kifejtett kiemelkedő tevékenysége által hozott sikerekkel hozzájárult Keszthely Város sakkéletének fellendítéséhez, a Város hírnevének öregbítéséhez, valamint az emberi-, baráti kapcsolatok elmélyítéséhez. Tevékenysége, eredményei példaértékűek.

Egy ideje betegséggel küzdött és volt, amikor úgy látszott nyerésre áll, de azután mégis romlott az állapota. Ennek ellenére fáradhatatlanul, minden erejét összeszedve, sőt erőn felüli munkával szervezte az idén immár 41. éve sikeres és eredményes Keszthelyi Nemzetközi Sakkversenyt, a Dr. Hévízi László Emlékversenyt, amely nagyon jól sikerült és eredményesen zárult.

Keszthelyi Spartacus Sportkör vezetősége és tagsága