St. Louisban megkezdődött a 4. Sinquefield Kupa, a Grand Chess Tour 2016 versenysorozat harmadik tornája. Az első fordulóban az amerikai derbin Wesley So legyőzte Hikaru Nakamurát. A játéknap másik győzelmét a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov aratta, az orosz Peter Szvidler egyenlő állásban tisztet nézett el. A holland Anish Giri kecsegtető esélyt szalasztott el Maxime Vachier-Lagrave ellen, örökös sakkal menekült meg a rajtlistát vezető francia nagymester. Pontosztozkodás született az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand és az amerikai Fabiano Caruana, valamint a kínai Ding Liren és a címvédő örmény Levon Aronjan játszmákban is.

sinqr1-11-lo

A tornán elsőként Veszelin Topalov és Peter Szvidler küzdelme fejeződött be. Az orosz nagymester az utolsó pillanatban kapott meghívást, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik egészségi okokra hivatkozva mondta le szereplését. Szvidler „főpróbája” Bielben nem sikerült, a francia Maxime Vachier-Lagrave klasszikus gondolkodásidejű és rapid partikban is legyőzte a hétszeres orosz bajnokot. Közismert Topalov és Kramnyik feszült viszonya a 2006-os elisztai világbajnoki döntő óta, a bolgár exvilágbajnok St. Louisban „csak” az orosz exvilágbajnok barátját tudta legyőzni. A spanyol megnyitású játszmában Szvidler egyenlő esélyű állásban tisztet nézett el, a 28. lépésben feladásra kényszerült.

 

sinqr1-07-af

Meglepetésként értékelhetjük az amerikai derbin Wesley So sikerét. A katalán megnyitású partiban jól ismert elméleti változatban csatázott Hikaru Nakamurával. Egy óvatlan gyaloglépés elegendő volt, hogy So kedvező körülmények között fogadhatta el a minőségáldozatot. A végjátékban királya időben érkezett, feltartóztatta a szabadgyalogokat, az anyagi előny érvényesült. So először tudta legyőzni Nakamurát, aki korábban kétszer megadásra kényszerítette, hétszer megosztoztak a ponton.

sinqr1-10-ss

A holland Anish Giri kecsegtető esélyt szalasztott el a torna favoritja, a világranglistán második Maxime Vachier-Lagrave ellen. A szicíliai védelem Najdorf-változatában hosszú elméleti variban csatáztak, mindketten bíztak felkészülésükben. MVL a 23. lépésben újított, az f5-ös terve azonban világos malmára hajtotta a vizet. A sötét gyalogcentrum elgyengült, gyalogvesztés következett. Giri a kritikus állásban egy ártatlannak tűnő királylépéssel kiengedte előnyét, Vachier-Lagrave örökös sakkal kiharcolta a döntetlent.

sinqr1-12-lo

Az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal szemben az amerikai Fabiano Caruana a francia védelmet választotta. Anand elkerülte az éles változatokat, a nyitásban sötét ért el előnyösebb pozíciót. Caruana rontott, de Anand a felkínált eséllyel nem tudott élni, örökös sakkal ért véget küzdelmük.

A kínai Ding Liren és a címvédő örmény Levon Aronjan vezércsele békés döntetlennel fejeződött be.

Az első forduló eredményei:
Ding Liren (kínai, 2755) – Levon Aronjan (örmény, 2792) döntetlen (Vezércsel, 31)
Wesley So (amerikai, 2771) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2791) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 38(
Anish Giri (holland, 2769) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2819) döntetlen (Szicíliai védelem, 47)
Viswanathan Anand (indiai, 2770) – Fabiano Caruana (amerikai, 2807) döntetlen (Francia védelem, 45)
Veszelin Topalov (bolgár, 2761) – Peter Szvidler (orosz, 2751) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 28)

A 2. forduló párosítása:
Levon Aronjan – Peter Szvidler
Fabiano Caruana – Veszelin Topalov
Hikaru Nakamura – Anish Giri
Ding Liren – Wesley So
Maxime Vachier-Lagrave – Viswanathan Anand

Verőci Zsuzsa