So villámgyőzelemmel befogta a remiző Caruanát

A St. Louisban zajló amerikai bajnokság ötödik fordulója után holtversenyben vezet Fabiano Caruana és Wesley So, fél pont az előnyük Ray Robson előtt. Caruana remizett Alexander Shabalovval, So villámgyőzelmet aratott Varuzhian Akobian ellen. Robson többször is fonalas nyerést hagyott ki Alakesandr Lendermannal vívott csatájában. Javított a címvédő Hikaru Nakamura, súlyos sakkvaksággal vesztett Gata Kamsky, könnyen nyert Alexander Onischuk. A pontvadászat a pihenőnap után folytatódik.

logous_chess

A bajnokság ötödik játéknapján a világossal játszók négy győzelmet értek el, az éllovas Fabiano Caruana sötéttel játszva remizett Alexander Shabalovval. A Grünfeld védelmű partiban a vereséggel kezdő, majd a viadalt remikkel folytató Shabalov egy pillanatra sem adott esélyt Caruanának.

soakobian_187

Varuzhian Akobian a francia védelmű partiban igen gyanútlan volt, Wesley So a meggyengült f7 mezőn áldozta be huszárját, majd bástyaáldozat következett. A látványos győzelemmel So befogta Caruanát.

robsonlenderman_192

Bosszankodhat Ray Robson. A kecsegtető folytatások között nehezen választott, többször is fonalas nyerést hagyott ki, majd a végjátékban elhibázott huszárlépéssel „mentőövet” dobott Aleksandr Lendermannak.

A címvédő Hikaru Nakamura ellenfele „árván”, védtelenül hagyott királyra támadt rá, Samuel S Shankland gyanútlanul játszotta a Caro-Kann védelmű játszmát.

A forduló meglepetése az egykori világbajnoki döntős Gata Kamsky veresége volt, Jeffrey Xiong négy döntetlen után első győzelmét aratta ellenfele hathatós segítségével. A középen rekedt világos király ellen Kamsky jó esélyt teremterr, előnyét kiengedte, majd döbbenetes sakkvaksággal bukta el a partit.

Könnyű győzelmet ért el Alexander Onischuk, kiskombinációval gyalogot nyert, a többi már csak technika kérdése volt.

Az 5. forduló eredményei:

Wesley So (2773) – Varuzhan Akobian (2615) 1 – 0 (Francia védelem, 24)
Hikaru Nakamura (2787) – Samuel L Shankland (2656) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 37)
Alexander Shabalov (2528) – Fabiano Caruana (2795) döntetlen (Grünfeld védelem, 45)
Alexander Onischuk (2664) – Akshat Chandra (2477) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 41)
Jeffery Xiong (2618) – Gata Kamsky (2678) 1 – 0 (Aljechin védelem, 38)
Ray Robson (2663) – Aleksandr Lenderman (2618) döntetlen (Réti megnyitás, 57)

A bajnokság állása:

1-2. Fabiano Caruana és Wesley So 4 pont
3. Ray Robson 3,5
4-6. Jeffery Xiong, Hikaru Nakamura és Alexander Onischuk 3
7. Samuel L Shankland 2,5
8. Alexander Shabalov 2
9-10. Aleksandr Lenderman és Gata Kamsky 1,5
11-12. Varuzhan Akobian és Akshat Chandra 1

Verőci Zsuzsa