Sakkcsapat EB: 3-4. fordulók beszámolói

Fantasztikus siker után – újabb nagy csata előtt

Micsoda remek látvány: a 4. forduló után három győzelmével és egy döntetlenjével Magyarország vezeti a tabellát a Sakkcsapat Európa-bajnokság férfi mezőnyében. A mieinken kívül ugyancsak 7 pontos még a horvát és az örmény válogatott. Lékó Péterék szerdán a háromszoros olimpia bajnok örmények ellen játszanak.

A nőknél csapatunk két győzelemmel kezdett, majd két vereség következett, így jelenleg a 16. helyen állnak. Első az egész mezőny egyetlen száz százalékos csapata: Oroszország. Az ötödik fordulóban az ugyancsak 4 pontos Litvánia ellen kezdhetjük meg a felzárkózást. A 9 fordulós verseny egyetlen szünnapját csütörtökön tartják. Ma mindkét csapatunk világossal kezd az első táblán.

Balogh Csaba, a férfiak kapitánya így értékelte a harmadik és a negyedik fordulót.
– Kezdjük a Hollandia ellen döntetlennel! Az eredmény önmagában jó, viszont a körülményeket ismerve kissé csalódott vagyok. Az első két táblán korrekt döntetlenek születtek, de a harmadik és a negyedik táblán Ricsi és Zoli partijában bíztam, hogy meg tudjuk nyerni a meccset. Különösen Ricsinek volt erre esélye, végig szépen játszott és nyomás alatt tudta tartani az ellenfelét, nagyon sok problémát okozott neki. Az ellenfél az első időkontrollnál és a parti utolsó szakaszában is időzavarban volt, és az állása is nagyon kellemetlen volt, de valahogy mindezek ellenére meg tudott menekülni.

A címvédő és első kiemelt Oroszország ellen óriási izgalmak után győzni tudtunk. A meccs nagyon jól kezdődött, Peti sötéttel nagyon magabiztosan hozta a döntetlent Griscsuk ellen. A két világos partiból jól jöttünk ki, Ricsi viszont hátrányba került. Viktor ellenfele érezhetően nagyon rosszul érezte magát az egész partiban, Viktor fokozatosan növelni tudta az előnyét, és azt kell mondjam, hogy gyakorlatilag esélyt sem adott a folyamatosan TOP-tornákon részt vevő Jan Nepomjacsnij-nak. Sokáig úgy gondoltam, hogy ez a meccs 3:1 arányban a miénk lesz, viszont hirtelen óriási fordulatok következtek. Zoli ellenfele először alábecsülte Zoli támadását, hirtelen védhetetlen matt-támadással találta magát szemben, de ekkor egy érthetetlen elnézés következtében az azonnali nyerés helyett Zoli egy olyat lépett, hogy csak csodával határos módon tudott megmenekülni. Eközben Ricsi egy rendkívül kellemetlen gyaloghátrányos bástyavégjátékban találta magát, nehéz volt megítélni, hogy a kevés idő mellett objektíven tartható-e az állás, de Ricsi jobban bírta a feszültséget és szívós védekezéssel kiharcolta a döntetlent, ezzel együtt a csapatgyőzelmet is. Fantasztikus siker, de nincs idő ünnepelni, még a verseny felénél sem járunk, most a háromszoros olimpiai bajnok Örményország következik.

Papp Gábor pedig a női válogatott teljesítményről számolt be.
– A harmadik fordulóban sajnos, nem sikerült a bravúr a grúz válogatott ellen. Már az első óra után látszott, hogy nagy lehet a baj, több táblán sem tetszett az állásunk. Tícia a megnyitás után pár pontatlan lépést követően nagyobb hátrányba került és Petra is rossz tervet játszott meg a középjátékban. Szidónia játszmájában több fordulat volt, végül szívós védekezéssel tartotta ki a reménytelennek tűnő állását. Az első táblán Trang szépen kijött a megnyitásból, a végén kicsit izgultam de meglett a döntetlen.

A negyedik fordulóban nem volt hozzánk kegyes a párosítás egy újabb sztárcsapat ellen kellett helyt állnunk. Bizakodva érkeztünk a fordulóra, hiszen az ukránok nélkülözték az egyik erős játékosukat, úgy éreztük, hogy jó esélyünk lehet megszorítani őket. Sajnos, megint nagyon rosszul indult a találkozó, több táblán sem jött be a számításunk. Később voltak esélyeink, de végül örülhettünk a 3-1-es vereségnek. Szerencsére a csapatban maradt a jó hangulat, bízom benne, hogy hamarosan újra az élmezőnyben találjuk magunkat!