A FIDE exvilágbajnoka, az üzbég Rusztam Kaszindzsanov győzelmével ért véget a Várkert Bazárban a Világsakkfesztivál keretén belül megrendezett négy résztvevős Highlander Kupa. Az elődöntőben sakkozásunk nagy ígérete, a 16 éves Gledura Benjamin 1,5-0,5-re legyőzte a sakkozás 12. világbajnokát, Anatalij Karpovot, a másik ágon Kaszimdzsanov hasonló arányban nyert ezüstérmes olimpikonunk, Balogh Casba ellen. A döntőben rájátszás után 3-1-es győzelmével Kaszimdzsanov elnyerte a 6 millió forintos díjat. A fesztivál valamennyi programja nagy sikert aratott. A Magyar Sakkszövetség támogatásával is megrendezett fesztivál megálmodója és főszervezője, Polgár Judit a sakk ezer arcát szerette volna bemutatni, bízik a folytatásban. Seszták Tamás, a Magyar Sakkszövetség elnöke ígéretet tett a további támogatásra.

DSCN1299

„A győztes mindent visz” – konferálta fel a négyfős rapidversenyt az esemény házigazdája, Vujityi Tvrtko. A párosítást és a színsorsolást már korábban megtartották, így az elődöntőben igazi generációs párharcot láttunk. A sakkozás 12. világbajnokával, a 64 éves Anatolij Karpovval 16 éves reménységünk, a korcsoportos világversenyeken már számos érmet szerzett Gledura Benjamin mérkőzött meg.

DSCN1304

Benjamin az első partiban a világos bábukat vezette, Karpov a szláv védelmet választotta. A 15-15 perces és lépésenként 5-5 másodperc bónusszal folyó csatában az ifjú titán nem játszott megilletődötten, míg az exvilágbajnok jelentős időhátrányba került, elmulasztotta, hogy e5-re játsszon, időtúllépéssel vesztett. Előnyének birtokában Benjamin a második partiban is uralta a játékot, veszélyes szabadgyalogja megkeserítette Karpov életét, a parti végül remi lett, Benjamin 1,5-0,5-ös győzelmét nagy taps köszöntötte.

DSCN1302

A másik ágon Rusztam Kaszimdzsanov és Balogh Csaba mérkőzött meg. Kiegyenlített küzdelem, a spanyol megnyitás jól ismert változatában megosztoztak a ponton az első partiban. A második összecsapásban olasz megnyitást láttunk és Csaba egy-két pontatlan lépéssel átengedte ellenfelének a kezdeményezést. Gyalogszerkezete meggyengült, az anyagi veszteséget nem tudta elkerülni, a bástyavégjátékban nem találhatott mentséget, Kaszimdzsanov-Gledura döntő következett.

DSCN1310

Rusztam Kaszimdzsanov a döntő lefolyását értékelve nem tagadta, hogy Gledura Benjamin kitűnő felkészültségével meglepte őt. A spanyol megnyitású partiban csak a kevés idő indokolta a békekötést. Ellenkező színelosztással a katalán megnyitás gyalogáldozatos változata került terítékre, Kaszimdzsanov elegendő ellenértéket kapott, Gledura védekezésre kényszerült, de feladatát megoldotta, az elméleti döntetlen bástyavégjátékban másodszor is remiztek. Következtek a villámpartik, 3-3 perc és 2-2 másodperc lépésenként. Kaszimdzsanov a berlini villám-vb-ről érkezett fővárosunkba, játékban volt, jól érezte a gyorsított tempót. A küzdelmekben elfáradt Benjamin mindkét snellpartit elvesztette, a taps a győztesnek, Rusztam Kaszimdzsanovnak szólt.

-Gratulálok elsőségéhez, mennyire segítette győzelmében, hogy játékban volt, egyenesen Berlinből, a világbajnokságról érkezett Budapestre?

– Remek mezőnyű világbajnokságot rendeztek a német fővárosban, 150 nagymester is játszott a viadalon. Játékban voltam, ez különösen érezhető volt a döntő rájátszásában, a snellpartikban, amikor nem kell gondolkodni, hanem gyorsan húzni az intuíció diktálta lépéseket.

– Hogy tetszett ifjú reménységük, Gledura Benjamin játéka?

– Kellemesen meglepett, bevallom őszintén, hogy őt nem ismertem, annál inkább Anatolij Karpovot és Balogh Csabát. Mindkét rapidpartiban komoly feladat elé állított, snellben már nem volt esélye.

– Régóta a 2770 Élő-pontos nagymesterek elit nagymesterek csoportjába tartozik, mégis kevés versenyen láttuk játszani.

– Ennek oka, hogy Viswanathan Anandnak három világbajnoki döntőben is az egyik szekundánsa voltam. Ez óriási munkát jelentett, éjjel-nappal dolgoztunk, elemeztünk, készítettük elő a változatokat. Most többek között Fabiano Caruanával dolgozom együtt.

– Hogy értékeli a jövő évi világbajnok-jelölti verseny esélyeit?

– Tekintettel arra, hogy Magnus Carlsennek, mint címvédőnek nem kell játszania, így mindenki kicsit felszabadultan ítéli meg saját esélyeit, mindenki nagy ambícióval várja a tornát.

Rusztam Kaszimdzsanovnak felesége és két fia is drukkolt. A fiúk Berlinben és Budapesten először látták édesapjukat élőben játszani, nagyon büszkék elsőségére, a családi ünneplés este nem maradhatott el.

Verőci Zsuzsa