Öt döntetlen született a Gasimov emlékverseny első játéknapján

Samkirban öt döntetlen született a 3. Vugar Gasimov emlékverseny első fordulójában. A rajtlistát vezető amerikai Fabiano Caruana az indiai Pentala Harikrishnával osztozott meg a ponton. Fordulatos partiban lett döntetlen az azerbajdzsáni Eltaj Safarli és az ukrán Pavel Eljanov összecsapása, mindketten hibáztak. Az orosz Szergej Karjakin egyik szekundánsával, az azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval békésen remizett. Az azerbajdzsáni Rauf Mamedov a holland Anish Girivel szemben érte el a kitűzött célt. Az azerbajdzsáni Tejmur Radzsabov a kínai Hou Ji-fan ellen a világos szín előnyét nem tudta érvényesíteni.

watermark

A sakkvilágot leginkább érdeklő kérdés, hogy a kétszeres tornagyőztes norvég világbajnok Magnus Carlsen távollétében ki lesz a 3. Vugar Gasimov emlékverseny győztese? A legnagyobb esélyes természetesen az amerikai Fabiano Caruana, de sokan a világbajnoki kihívó orosz Szergej Karjakin sikerére voksolnak. Karjakin a világbajnok-jelölti versenyre való felkészülését is segítő azerbajdzsáni Sahriyar Mamedgyarovval szemben letudta az eggyel több sötét partiját. Lépésismétlés lett a partijuk vége.

Az azerbajdzsáni Rauf Mamedov a holland Anish Giri ellen a szicíliai védelem Alapin változatában érte el a kitűzött célt, a fél pont elérését.

watermark (2)

Tejmur Radzsabov az elmúlt években nem tudta drukkereinek elvárásait teljesíteni, keveset versenyez, játékából hiányzik a korábban látott tűz. A kínai világbajnoknő Hou Ji-fannak nem okozott nehézséget a kiegyenlítés.

watermark (6)

Az első játéknapon két játszmában bontakozott ki igazi küzdelem. Caruana ellen a szuperversenyeken egyre többször szereplő indiai Pentala Harikrishna a szicíliai védelmű ütközetben állta a sarat, a bonyodalmakban pontosan játszott.

watermark (4)

A legtöbb fordulatot az azerbajdzsáni Eltaj Safarli és az ukrán Pavel Eljanov játszmájában láttuk. Eljanov válogathatott a kecsegtető folytatások között, a legjobb, a tisztáldozat mellett döntött, de a nagy esélyt elszalasztotta. Safarli is hibázott, a kölcsönös pontatlankodások végül pontosztozkodáshoz vezettek.

Az első forduló eredményei:
Rauf Mamedov (azerbajdzsáni, 2655) – Anish Giri (holland, 2782) döntetlen (Szicíliai védelem, 42)
Tejmur Radzsabov (azerbajdzsáni, 2726) – Hou Ji-fan (kínai, 2663) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 32)
Eltaj Safarli (azerbajdzsáni, 2674) – Pevel Eljanov (ukrán, 2750) döntetlen (Angol megnyitás, 43)
Fabiano Caruana (amerikai, 2804) – Pentala Harikrishna (indiai, 2763) döntetlen (Szicíliai védelem, 43)
Sahriyar Mamedgyarov (azerbajdzsáni, 2748) – Szergej Karjakin (orosz, 2773) döntetlen (Vezérindiai védelem, 29)

A 2. forduló párosítása:
Anish Giri – Szergej Karjakin
Pentala Harikrishna – Sahriyar Mamedgyarov
Pavel Eljanov – Fabiano Caruana
Hou Ji-fan – Eltaj Safarli
Rauf Mamedov – Tejmur Radzsabov

Verőci Zsuzsa