Négy döntetlennel kezdődött a GRENKE szuperverseny

Baden-Badenben négy döntetlennel kezdődött meg a GRENKE Chess Classic szuperverseny. Két rangadóra is sor került. Az örmény Levon Aronjan és a norvég világbajnok Magnus Carlsen küzdelmes játszmája 64 lépésben lett döntetlen Az olasz Fabiano Caruana és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand olasz megnyitású partijában világos minimális előnye kevés volt a győzelem megszerzésére. A francia Etienne Bacrot nyerőesélyt szalasztott el a német David Baramidze ellen, békés mederben zajlott az angol Michael Adams és a német Arkadij Naiditsch partija.

banner

Mindig élményt jelentenek Magnus Carlsen és Levon Aronjan összecsapásai, kettőjük eddigi 76 partijuk során a norvég világbajnok 17-16-ra vezetett. A klasszikus gondolkodási idejű játszmákban Aronjan a világelsővel szemben háromszor volt eredményes, utoljára a 2009-es linaresi versenyen tudta őt legyőzni, tíz vereség volt a számláján 22 döntetlen mellett. Carlsen a Tata Steel Chess szuperversenyen is nyert az örmények háromszoros olimpiai bajnoka ellen.

phoca_thumb_l_aronian-carlsen

A vezércselben csaptak össze, érdekes küzdelem alakult ki, ahol mindketten követtek el kisebb pontatlanságokat. Magnus Carlsen elmulasztotta a 24…c5 lépést, amely után vezére és gyalogja lett volna világos két bástyája ellenében. A kezdeményezést ezután Levon Aronjan ragadta meg, 26…gxf5?! után jó esélyekhez jutott, de pontatlanul folytatta. A játszmát követő értékelés során úgy tűnt, hogy mindketten elégedettek voltak a pontosztozkodással.

phoca_thumb_l_caruana-anand

A mezőny legfiatalabb és legidősebb tagja, a 22 éves Fabiano Caruana és a 45 esztendős exvilágbajnok Viswanathan Anand tízedszer mérték össze erejüket. Az olasz nagymester 2-1-re vezetett, mai partijukban a döntetlenek száma hétre változott. Az olasz megnyitású játszma kiegyensúlyozott játék mellett végződött pontosztozkodással.

Bosszankodhat a francia Etienne Bacrot, nem használta ki a német David Baramidze hibáját. A Grünfeld védelem divatos változatában csatáztak, sötét tálcán kínálta az előnybe kerülés lehetőségét, Bacrot huszárlépésével azonban kihagyta a nyerőesélyt nyújtó lehetőséget.

Az angol Michael Adams és a német Arkadij Naiditsch francia védelmű partija jóval békésebb mederben zajlott.

Az első forduló eredményei:
Fabiano Caruana (olasz, 2811) – Viswanathan Anand (indiai, 2797) döntetlen (Olasz megnyitás, 38)
Etienne Bacrot (francia, 2711) – David Baramidze (német, 2594) döntetlen (Grünfeld védelem, 31)
Levon Aronjan (örmény, 2777) – Magnus Carlsen (norvég, 2865) döntetlen (Vezércsel, 64)
Michael Adams (angol, 2738) – Arkadij Naiditsch (német, 2706) döntetlen (Francia védelem, 61)

A 2. forduló párosítása:
Viswanathan Anand – Arkadij Naiditsch
Magnus Carlsen – Michael Adams
David Baramidze – Levon Aronjan
Fabiano Caruana – Etienne Bacrot

Verőci Zsuzsa