A GRENKE Chess Classic szuperverseny harmadik fordulójának szenzációjaként a német Arkadij Naiditsch legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső korán tisztet áldozott, időzavarban már jó esélyei voltak a döntetlenre, de újabb hibái a parti elvesztéséhez vezettek. Az örmény Levon Aronjan fordulatos partiban kikapott az olasz Fabiano Caruanától. Az angol Michael Adams könnyen nyert a német David Baramidze ellen. Döntetlennel ért véget a francia Etienne Bacrot és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand játszmája. A pénteki negyedik játéknap slágermeccse Anand és Carlsen összecsapása lesz.

 

phoca_thumb_l_naiditsch-carlsen%202

A Baden-Badenben zajló GRENKE Chess Classic szuperversenyen megszületett a nagy szenzáció, a németek legjobbja, Arkadij Naiditsch a tromsői sakkolimpia után másodszor is legyőzte a világbajnok Magnus Carlsent. A norvég világelső a modern védelmet választotta, Naiditsch 7.g4-gyel jelezte eltökéltségét, támadási szándékát. Carlsen meglepő tisztáldozatot hozott, csak két gyalogot kapott ellenértékként. Naiditsch sietette az eseményeket, fölöslegesen adta b2 gyalogját, és úgy tűnt, hogy fonalas változatban döntetlen lehet a játszma.

A világbajnok nem látta, rosszul számolt, vagy éppen kevesellte a fél pontot? Naiditsch jelentős előnyt szerzett, de időzavarban hibázott, ismét döntetlenhez közeledett az összecsapásuk. Carlsen tétova királylépéseivel segítette Naiditsch huszárjának játékba avatkozását, az a gyalog elhullása pedig megpecsételte a parti sorsát. Magnus Carlsen a 61. lépésben adta fel a játszmát.

phoca_thumb_l_aronian-caruana

Fordulatokban bővelkedett az örmény Levon Aronjan és az olasz Fabiano Caruana partija is. Aronjan késlekedett a centrum elleni akcióval, Caruana a c4 gyalogra támadhatott. Az olasz sakkozó hibázott királylépésével, de Aronjan a felkínált esélyt nem használta ki, taktikai elnézéssel anyagi hátrányba került, elbukta a partit.

A francia Etienne Bacrot és az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand a spanyol megnyitás berlini változatában osztozott meg a ponton.

Az angol Michael Adams könnyen nyert a korán nagyot hibázó német David Baramidzével szemben.

A 3. forduló eredményei:
Etienne Bacrot (francia, 2711) – Viswanathan Anand (indiai, 2797) döntetlen (Spanyol megnyitás, 38)
Levon Aronjan (örmény, 2777) – Fabiano Caruana (olasz, 2811) 0 – 1 (Nimzoindiai védelem, 40)
Michael Adams (angol, 2738) – David Baramidze (német, 2594) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 31)
Arkadij Naiditsch (német, 2706) – Magnus Carlsen (norvég, 2865) 1 – 0 (Pirc védelem, 61)

A verseny állása:
1-2. Fabiano Caruana és Arkadij Naiditsch 2 pont
3-6. Michael Adams, Magnus Carlsen, Etienne Bacot és Viswanathan Anand 1,5 pont
7-8. Levon Aronjan és David Baramidze 1

A pénteki 4. forduló párosítása:
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen
David Baramidze – Arkadij Naiditsch
Fabiano Caruana – Michael Adams
Etienne Bacrot – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa