Muzicsuk kettős tisztáldozattal kényszerítette ki a lépésismétléses döntetlent a vb-döntő 4. partijában

Lvivben gyors lépésismétléses döntetlennel fejeződött be a címvédő Marija Muzicsuk és kihívója, az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan világbajnoki döntőjének negyedik partija. Ismét a spanyol megnyitás nyílt változata mellett döntött az ukrán világbajnoknő, Hou Ji-fan tért el a második partiban látott folytatástól. Marija gondosan elemzett változatot játszott meg, kettős tisztáldozattal kikényszerítette a döntetlent, 21 lépést követően mosolyogva kötöttek békét. Hou Ji-fan megőrizte egypontos előnyét 2,5 – 1,5-re vezet, a keddi ötödik játszmában ismét világossal játszik majd.

chess-women-Lviv_2016-03-06_6589sa_KOV

A tíz játszmásra tervezett világbajnoki döntő negyedik partijában a címvédő Marija Muzicsuk ismét a spanyol megnyitás nyílt változatát játszotta meg. Szekundánsaival, segítőivel gondosan elemezhették a párharc második ütközetét, amelyet nem a nyitás, hanem rossz terv választása, illetve súlyos időzavar miatt vesztett el.

Az exvilágbajnoknő Hou Ji-fan a 9.Fe3-as vari helyett ezúttal a 9.c3-as folytatás mellett döntött. Marija nem követte a januárban Wijk aan Zee-ben játszott Caruana – Wei Yi partit, a 13…Hxd4 jobb választás volt, a 14…h5! lépés pedig egyértelműen gondos házielemzés eredménye volt. Igazi küzdelem nem bontakozott ki, Hou Ji-fan belátta, hogy Marija kettős tisztáldozata után nem tudja elkerülni a lépésismétléses döntetlent.

A világbajnoki döntő 4. játszmája:
Hou Ji-fan (kínai, 2667) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2563) döntetlen (Spanyol megnyitás, 21)

A világbajnoki döntő állása:
Marija Muzicsuk – Hou Ji-fan 1,5 – 2,5 (döntetlen, 0 – 1, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa