Moszkvában döntetlennel rajtolt Lékó Péter a Petroszjan emlékversenyen. A nyitó fordulóban az orosz Alekszandr Morozeviccsel világossal játszva a szicíliai védelmű partiban 39 lépésben osztozott meg a ponton. A játéknap egyetlen győzelmét az orosz Alekszandr Griscsuk aratta, honfitársát, Erneszto Inarkijevet könnyen győzte le. Döntetlennel zárult az örmény Levon Aronjan és az izraeli Borisz Gelfand, a kínai Ding Liren és az orosz Vlagyimir Kramnyik játszmája. A második fordulóban Lékó Péter sötéttel a kínai Ding Lirennel küzd meg.

IMG_6509

Békés három döntetlennel és az orosz Alekszandr Griscsuk könnyű győzelmével kezdődött meg Moszkvában a Petroszjan emlékverseny. Lékó Péter az orosz Alekszandr Morozeviccsel remizett. Huszonnegyedik klasszikus gondolkodási idejű partiban mérték össze erejüket, nagymesterünk 4-3-ra vezetett tizenhat döntetlen mellett. Morozevics a szicíliai védelmű partiban 2…a6-tal kissé meglepte Pétert. A játszmát követő elemzéskor nagy derültséget keltett, amikor Moro figyelmeztette nagymesterünket, hogy 12 éve az Amber rapidversenyen már választotta a varit ellene, ez a felkészüléskor elkerülte Péter figyelmét. Morozevicsről tudni kell, hogy igen széles a megnyitási repertoárja, kedveli az eredeti megoldásokat.

IMG_4946

A nyitásból Lékó Péter kis előnnyel jött ki, azonban nem talált átütő tervet, túlzottan is sokat tűnődött a pozícióban. Ennek eredményeként időzavarba került, akciót már nem kezdeményezett, Morozevics pedig elégedett volt a lépésismétléses döntetlennel.

Az orosz háziderbin Alekszandr Griscsuk könnyű győzelmet aratott. Erneszto Inarkijev nem tudta hárítani a világos huszár betörését d6-ra, világos futópárja uralta a sakktáblát, sötét gyalogszerkezeti gyengesége döntő jelentőséggel bírt. Griscsuk tanulságos manőverekkel döntővé fokozta előnyét.

A torna doyenje, a 46 éves izraeli Borisz Gelfand sorozatban már harmadik versenyét játssza. Bakuban remekelt, Taskentben alaposan leszerepelt. Az örmény Levon Aronjan ellen biztos kézzel tartotta állását, a bástyavégjátékban pontos védekezéssel biztosította a pontosztozkodást.
Nem hozta lázba a sakkrajongókat a kínai Ding Liren és az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik partija. A vezércsel jól ismert változatát az elmélet egyenlő esélyűnek minősíti, a játszma megerősítette ezt az értékelést.

Az első forduló eredményei:
Ding Liren (kínai, 2730) – Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2760) döntetlen (Vezércsel, 41)
Lékó Péter (magyar, 2731) – Alekszandr Morozevics (orosz, 2724) döntetlen (Szicíliai védelem, 39)
Levon Aronjan (örmény, 2797) – Borisz Gelfand (izraeli, 2759) döntetlen (Tarrasch védelem, 48)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2795) – Erneszto Inarkijev (orosz, 2688) 1 – 0 (Angol megnyitás, 46)

A 2. forduló párosítása:
Vlagyimir Kramnyik – Erneszto Inarkijev
Borisz Gelfand – Alekszandr Griscsuk
Alekszandr Morozevics – Levon Aronjan
Ding Liren – Lékó Péter

Verőci Zsuzsa