Moszkvában, a generációk „Diótörő” elnevezésű csapatversenyén Lékó Péter győzelemmel kezdte szereplését. Az első fordulóban Ivan Bukavsint világossal játszva győzte le, végig kézben tartotta a játszma irányítását. A játéknapon az orosz Alekszandr Morozevics taktikai elnézésének köszönhetően vereséget szenvedett, az izraeli Borisz Gelfand és az orosz Jevgenyij Najer remizett, 4-4-re áll az orosz utánpótlás legjobbjai elleni schweningeni rendszerű találkozó.

da923c5ed2e51b0aae3686bcad7f544f

Döntetlennel kezdődött a generációs csapatverseny, a „királyok” és a „hercegek” négytáblás, „Diótörő” elnevezésű viadala. Lékó Péter győzelemmel rajtolt, csapattársa, az orosz Alekszandr Morozevics veresége miatt nyerése a kiegyenlítést jelentette. Ivan Bukavsin ellen a félszláv védelmű partiban végig kézben tartotta a kezdeményezést, kölcsönös időzavarban még határozottabb folytatásokkal könnyebben is begyűjthette volna a nyerésért járó 2 pontot. A kapkodást jelentős anyagi előnnyel zárta, Bukavsin reménytelen állásban az 51. lépést követően kapitulált.

Sokáig úgy tűnt, hogy a „veteránok” kettős győzelemmel kezdik a meccset, de Alekszandr Morozevics esélyes állásban hihetetlen taktikai elnézést követett el. Az idei junior világbajnok, Mihail Antipov a felkínált esélyt könyörtelenül kihasználta.

A csapatverseny doyenje, a 47 esztendős izraeli Borisz Gelfand megküzdött a remiért az egyik legnagyobb tehetségnek tartott Vladiszlav Artyemijevvel szemben. Kevesebb izgalmat okozott az idei kontinensbajnok Jevgenyij Najer és Grigorij Oparin játszmája.

Az első forduló eredményei:
Jevgenyij Najer (orosz, 2674) – Grigorij Oparin (orosz, 2563) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)
Lékó Péter (magyar, 2704) – Ivan Bukavsin (orosz, 2657) 1 – 0 (Félszláv védelem, 51)
Mihail Antipov (orosz, 2569) – Alekszandr Morozevics (orosz, 2692) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 41)
Vladiszlav Artyemijev (orosz, 2676) – Borisz Gelfand (izraeli, 2731) döntetlen (Angol megnyitás, 60)

A 2. forduló párosítása:
Jevgenyij Najer – Mihail Antipov
Lékó Péter – Vladiszlav Artyemijev
Grigorij Oparin – Alekszandr Morozevics
Ivan Bukavsin – Borisz Gelfand

Verőci Zsuzsa