A monacói Grand Prix-verseny hetedik fordulójában az indiai Humpy Koneru és a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan újabb győzelmet aratott, fél pont az előnyük a játéknapon a svéd Pia Cramlinggal remiző ukrán világbajnoknő, Marija Muzicsuk előtt. Koneru az ukrámn Natalija Zsukovát győzte le, Hou Ji-fan a grúz Nana Dzagnidzére mért vereséget. Sorozatban negyedszer kapott ki az iráni Sarasadat Khademalsharieh, az orosz Natalija Pogonyina a nyeréssel javított helyezésén. Kölcsönös hibák jellemezték az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Anna Muzicsuk összecsapását, örökös sakk lett a vége. Döntetlennel zárult a francia Almira Szkripcsenko és a bolgár Antoaneta Sztefanova játszmája is.

A hetedik játéknap a svéd Pia Cramling és az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk gyors lépésismétléses remijével indult, meglepő volt a két harcos sakkot játszó nagymesternőtől.

DSC02916

Az indiai Humpy Koneru és az ukrán Natalija Zsukova a félszláv védelemben küzdött meg. Natasa egy darabig jól játszotta a partit, de kedvezőbb körülmények között is adhatta volna a gyalogot. A torna során már másodszor húzott végzetes királylépést, azonnali feladásra kényszerült.

A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan a grúz Nana Dzagnidze ellen nyert. Az olimpiai bajnoknőre nem lehet ráismerni, ötödször szenvedett vereséget. A francia védelem egyik ritkább változatában már korán hibázott, Hou Ji-fan nem a legerélyesebb folytatást játszotta meg, de előnyét megőrizte, kiskombinációval biztosította szabadgyalogjának előrenyomulását.

A forduló harmadik győzelmét az orosz Natalija Pogonyina könyvelhette el, az iráni Sarasadat Khademalsharieh sorozatban negyedszer kapott ki.

Kosteniuk-Muzychuk,A

A legérdekesebb összecsapást az orosz Alekszandra Kosztenjuk és az ukrán Anna Muzicsuk vívta. A szicíliai védelem sárkány-változatában mindketten esélyt hagytak kihasználatlanul, örökös sakk lett a csatájuk befejezése.

A francia Almira Szkripcsenko és a bolgár Antoaneta Sztefanova békés nyitást választottak, a sorozatos cserék után kezet fogtak.

A 7. forduló eredményei:
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) döntetlen (Szicíliai védelem, 53)
Pia Cramling (svéd, 2513) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) döntetlen (Angol megnyitás, 13)
Humpy Koneru (indiai, 2578) – Natalija Zsukova (ukrán, 2485) 1 – 0 (Félszláv védelem, 34)
Natalija Pogonyina (orosz, 2445) – Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2402) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 29)
Hou Ji-fan (kínai, 2671) – Nana Dzagnidze (grúz, 2573) 1 – 0 (Francia védelem, 49)
Almira Szkripcsenko (francia, 2441) – Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) döntetlen (Olasz megnyitás, 27)

A verseny állása:
1-2. Humpy Koneru és Hou Ji-fan 5,5
3. Marija Muzicsuk 5
4-6. Pia Cramling, Natalija Pogonyina és Alekszandra Kosztenjuk 4
7. Antoaneta Sztefanova 3,5
8. Natalija Zsukova 3
9-10. Almira Szkripcsenko és Anna Muzicsuk 2,5
11. Sarasadat Khademalsharieh 1,5
12. Nana Dzagnidze 1

A 8. forduló párosítása:
Anna Muzicsuk – Antoaneta Sztefanova
Nana Dzagnidze – Almira Szkripcsenko
Sarasadat Khademalsharieh – Hou Ji-fan
Natalija Zsukova – Natalija Pogonyina
Marija Muzicsuk – Humpy Koneru
Alekszandra Kosztenjuk – Pia Cramling

Verőci Zsuzsa