A monacói Grand Prix-verseny hatodik fordulója után hármas holtverseny az élen. Az exvilágbajnoknők csatájában a kínai Hou Ji-fan a bolgár Antoaneta Sztefanovát győzte le. Az indiai Humpy Koneru az iráni Sarasadat Khademalsharieh ellen nyert, így ők ketten befogták az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal hátrányosabb állásból remiző ukrán világbajnoknőt, Marija Muzicsukot. Megszerezte első győzelmét az ukrán Natalija Zsukova, a svéd Pia Cramling gyenge napot fogott ki. Először nyert a francia Almira Szkripcsenko, az ukrán Anna Muzicsuk második vereségét szenvedte el. Nagy meglepetés, hogy rajtlistán harmadik grúz Nana Dzagnidze negyedszer kapott ki, az orosz Natalija Pogonyina feljött ötven százalékra.

Muzychuk,M

A 2015/16-os Grand Prix-sorozat első versenyének hatodik játéknapján öt játszmában született döntés, de könnyen a hatodik parti is eldőlhetett volna. Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk az olasz megnyitású partiban elvesztette a játék fonalát, az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk egyre nagyobb előnyt ért el. Szása gyalogot is nyert, de a bástyák cseréje helyett más terv mellett döntött. Marija a tőle megszokott leleményességgel védte nehéz állását, kihasználva ellenfele bizonytalankodását, döntetlenre mentette a partit.

DSC02053

Legnagyobb riválisai, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az indiai Humpy Koneru sötéttel játszva is nyertek. Hou Ji-fan ellen a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova a szicíliai védelem zárt változatát választotta, de a nyitásból sötét került ki előnyösebben. Eti nem talált tervet, míg Hou mindkét szárnyon kezdeményezhetett. Sztefanova minőséget nézett el – nem hiszem, hogy áldozta volna -, pozíciója egyre reménytelenebbé vált. Királyállása a világos mezőkön végzetesen meggyengült, Hou Ji-fan válogathatott a nyerések között.

DSC01948

Könnyű győzelmet aratott Humpy Koneru, az iráni Sarasadat Khademalsharieh sorozatban harmadszor kapott ki. Hibás vezérlépésére minőséget vesztett, rövidesen fel is adta a játszmát.

A játéknap meglepetése az ukrán Anna Muzicsuk veresége. A világbajnoknő nővére elnézte legszebbik gyalogját, a francia Almira Szkripcsenko nem jeleskedett anyagi előnyének értékesítésében. Anna már közel állt a fél pont megszerzéséhez, amikor végzetes huszárlépést tett meg a sakktáblán.

Az ukrán Natalija Zsukova is első nyerésének örülhetett, a svéd Pia Cramling gyenge napot fogott ki. Kölcsönös időzavarban a torna doyenje elnézte vezérét.

A grúz Nana Dzagnidze negyedik vereségét szenvedte el. Az orosz Natalija Pogonyina ellen gyalogot nyert, de súlyos árat fizetett. Hadereje teljes passzivitásba került, szabadulási kísérlete meggyorsította újabb vesztését.

A 6. forduló eredményei:
Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) – Almira Szkripcsenko (francia, 2441) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 55)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) – Hou Ji-fan (kínai, 2671) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 64)
Nana Dzagnidze (grúz, 2573) – Natalija Pogonyina (orosz, 2445) 0 – 1 (Angol megnyitás, 35)
(iráni, 2402) – Humpy Koneru (indiai, 2578) 0 – 1 (Vezércsel, 31)
Natalija Zsukova (ukrán, 2485) – Pia Cramling (svéd, 2513) 1 – 0 (Elfogadott vezércsel, 33)
Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) döntetlen (Olasz megnyitás, 76)

A verseny állása:
1-3. Hou Ji-fan, Humpy Koneru és Marija Muzicsk 4,5 pont
4-5. Pia Cramling és Alekszandra Kosztenjuk 3,5
6-8. Antoaneta Sztefanova, Matalija Pogonyina és Natalija Zsukova 3
9-10. Almira Szkripcsenko és Anna Muzicsuk 2
11. Sarasadat Khademalsharieh 1,5
12. Nana Dzagnidze 1

A 7. forduló párosítása:
Alekszandra Kosztenjuk – Anna Muzicsuk
Pia Cramling – Marija Muzicsuk
Humpy Koneru – Natalija Zsukova
Natalija Pogonyina – Sarasadat Khademalsharieh
Hou Ji-fan – Nana Dzagnidze
Almira Szkripcsenko – Antoaneta Sztefanova

Verőci Zsuzsa