A Monacóban zajló Grand Prix-verseny második fordulójának rangadóját a világranglista első és második helyezettje, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan és az indiai Humpy Koneru vívta. Bonyodalmakban gazdag küzdelem után Koneru hét év után tudott játszmát nyerni Hou Ji-fan ellen. Villámgyőzelmet aratott az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk, a grúz Nana Dzagnidze világossal húsz lépésben vesztett. Az exvilágbajnoknők derbijén a bolgár Antoaneta Sztefanova győzött, az orosz Alekszandra Kosztenjuk mérgezett gyalogot ütött le. Meglepetés az ukrán Anna Muzicsuk veresége, a svéd Pia Cramling javított tegnapi veresége után. Másodszor is remizett az ukrán Natalija Zsukova.

SharjahGP-round3-03

A viadal második fordulójában a sötéttel játszók négy partit is nyertek. A legértékesebb győzelmet az indiai Humpy Koneru aratta, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan ellen hét év után tudott győzni. 2008-ban Nalcsikban a kieséses rendszerű világbajnokságon az elődöntőben mérték össze erejüket, Hou Ji-fan a rájátszásban biztosította a döntőbe jutását. Két év múlva is elődöntőt játszottak, Hou Ji-fan két partiban jutott a döntőbe és lett világbajnok. Egy év múlva Tiranában világbajnoki döntőt vívtak, Hou Ji-fan 5,5-2,5-re győzte le kihívóját. Tizenöt döntetlen mellett Hou Ji-fan nyolcszor tudta legyőzni egyik legnagyobb riválisát és csak a nalcsiki vereség a számláján.

Bonyodalmakban gazdag küzdelmet láttunk, amely bővelkedett taktikai lehetőségekben. Hou JI-fan minőséget áldozott, Koneru gyengébben védekezett, a kínai nagymesternő esélyt is kaphatott volna. Kölcsönös időzavarban végül Koneru jelentős előnyt szerzett, anyagi előnyének érvényesítésében itt-ott bizonytalankodott, de a játéknap leghosszabb játszmájában győzelemnek örülhetett.

Az első nyerést az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk érte el. A grúz Nana Dzagnidze a Grünfeld védelem rejtelmeiben kevésbé volt tájékozott, könnyen megadta magát, húsz lépés után már fel kellett adnia a játszmát.

Az exvilágbajnoknők rangadóján a bolgár Antoaneta Sztefanova győzött, az orosz Alekszandra Kosztenjuk leütött egy mérgezett gyalogot, a büntetés nem maradt el.
Az orosz Natalija Pogonyina másodszor is sötéttel játszott, ezúttal kihasználta az esélyt, szabadgyalogja megkeserítette az ukrán Anna Muzicsuk életét.
A svéd Pia Cramling nehéz végjátékban érvényesítette gyalogelőnyét a pontatlanul védekező francia Almira Szkripcsenkóval szemben.

Az iráni Sarasadat Khademalsharieh kissé bátortalan volt az ukrán Natalija Zsukova ellen, lépést ismételve remiztek.

A 2. forduló eredményei:
Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) – Natalija Pogonyina (orosz, 2445) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 47)
Hou Ji-fan (kínai, 2671) – Humpy Koneru (indiai, 2578) 0 – 1 (Katalán megnyitás, 75)
Almira Szkripcsenko (francia, 2441) – Pia Cramling (svéd, 2513) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 67)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) – Alekszandra Kosztenjuk (2525) 1 – 0 (Réti megnyitás, 37)
Nana Dzagnidze(grúz, 2573) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 20)
Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2402) – Natalija Zsukova (ukrán, 2485) döntetlen (Benkő-csel, 32)

A verseny állása:
1.Marija Muzicsuk 2 pont
2-3. Humpy Koneru és Natalija Pogonyina 1,5
4-8. Hou Ji-fan, Pia Cramling, Antoaneta Sztefanova, Sarasadat Khademalsharieh és Natalija Zsukova 1
9-12. Nana Dzagnidze, Anna Muzicsuk, Alekszandra Kosztenjuk és Almira Szkripcsenko 0,5

A 3. forduló párosítása:
Natalija Zsukova – Anna Muzicsuk
Marija Muzicsuk – Sarasadat Khademalsharieh
Alekszandra Kosztenjuk – Nana Dzagnidze
Pia Cramling – Antoaneta Sztefanova
Humpy Koneru – Almira Szkripcsenko
Natalija Pogonyina – Hou Ji-fan

Verőci Zsuzsa