Marija Muzicsuk fél pontra a világbajnoki címtől

A Szocsiban zajló kiesési rendszerű világbajnokság döntőjének harmadik játszmája a 67. lépésben döntetlennel ért véget. Az orosz Natalija Pogonyina jól felkészült, „kottából” játszott, de az ukrán Marija Muzicsuk ellenesélyt talált. Kölcsönös pontatlankodások után Natalijának kellett a remiért megküzdenie. Vasárnap Marija Muzicsuk 2-1-es vezetése mellett kerül sor a negyedik partira, az ukrán nagymesternő világossal játszhat, döntetlennel már világbajnok lenne.

IMG_5691

Megnyitáselméleti párbajt is hozott a vb-döntő harmadik összecsapása. Natalija Pogonyina a 11. lépésben eltért a párharc első partijában látott folytatástól, és kevésbé ismert, de általuk alaposan elemzett utat választott. Az idei Eb-n Jan Nepomnjacsij játszotta meg az ukrán Anton Korobov ellen, a szereposztás megismétlődött.

Natasa azonnal húzott, Marija Muzicsuknak minden hidegvérére szüksége volt, hogy higgadtan játsszon, ne kapkodjon, minden lépését alaposan gondolja meg. Pogonyina azonnal húzott, de az interjúban kiderült, hogy bizony elfelejtette a délelőtti készülés egyes eltéréseit.

A tisztáldozatért Marija három gyalogot kapott. Világos tisztjeit kellett volna támadásra ösztökélni, de Natasa nem találta meg ennek lehetőségét.

A vezérszárnyi szabadgyalog miatt aggódhatott, de végül a huszárja a legjobbkor kapcsolódott be a küzdelembe. A sorozatos cserék már döntetlen bástyavégjátékhoz vezettek.

A döntés így az utolsó partira maradt, a 2-1-re vezető Marija Muzicsuk játszik világossal. Pogonyina a vb során háromszor kiegyenlített…

A világbajnoki döntő harmadik játszmája:
Natalija Pogonyina (orosz, 2456) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2526) döntetlen (Félszláv védelem, 67)

A világbajnoki döntő állása:
Marija Muzicsuk – Natalija Pogonyina 2 – 1 (döntetlen, 1 – 0, döntetlen)

Verőci Zsuzsa