Dubaiban a norvég világbajnok Magnus Carlsen sikerével fejeződött be a 21 fordulós villám-világbajnokság. Carlsennek sikerült a triplázás, tavaly Viswanathan Anandtól elhódította a klasszikus sakkozás világbajnoki címét, Dubaiban megnyerte a rapid-vb-t, és a villámsakkban is győzött, 80 ezer dolláros díjjal zárta a tornákat. Egy ponttal előzte meg az orosz Nepomnjacsijt és az amerikai Hikaru Nakamurát. Fej-fej melletti nagy küzdelmet vívott az orosz nagymesterrel, akit a 20. fordulóban az örmény Levon Aronjan fosztott meg az aranyérem megszerzésének reményétől. Polgár Judit az öldöklő csatában remek kezdés után a hajrára elfáradt. A párosítás sem fogadta kegyeibe, az egész mezőnyben nagymesternőnk ellenfeleinek volt a legmagasabb Élő-pontátlaga, végül 26. lett. Játszmánként 3-3 perc és lépésenként még 2-2 másodperc volt a gondolkodási idő. A sakkvilág szupersztárjainak részvételével megrendezett viadalon az idő szorításában fordulatos partikat láttunk.

carlsen02

Magnus Carlsen félpontos előnnyel kezdhette a második játéknap tíz fordulóját. A nyolcadik helyről remekül rajtolt Polgár Judit, a snellpartikra megszokott fordulatok után Fabiano Caruanát mattolta be. Hullámzott Magnus Carlsen partija is, de begyűjtötte a pontot a német Georg Meier ellenében, egy pontra növelte előnyét. Vishy Anand honfitársát, Harikrishnát győzte le, Hikaru Nakamura örülhetett a reminek Gabriel Szargiszjan ellen.

A presztízsrangadón, a világbajnok és kihívója, Magnus Carlsen és Viswanathan Anand békésnek nevezhető partiban osztozott meg a ponton. Hikaru Nakamura és Jan Nepomnjacsij fél pontra megközelítette az éllovast. Judit holtversenyes ötödikként várhatta Magnus elleni partiját.

Judit a királyindiai védelmű partiban nem tudta megállítani Magnust. A világbajnok első számú üldözőjévé vált Jan Nepomnjacsij. Lassan befejeződnek a legjobbak egymás elleni küzdelmei, de egyetlen kihagyás is elegendő ahhoz, hogy a középmezőnyhöz tartozók meglepetést okozzanak.

Vishy Anand kicsit jobb állását elrontva hathatós segítséget nyújtott Jan Nepomnjacsijnak, hogy befogja Magnus Carlsent. Judit az orosz Jevgenyij Tomasevszkij elleni nyeréssel tartotta a lépést. Még mindig hat fordulónyi izgalom, feszültség, öröm és bánat várt a sakkozókra.

Nepomnjacsij ötös nyerősorozatának köszönhetően átvette a vezetést. Carlsen hátrányos bástyavégjátékát döntetlenre mentette. A rajtlistát vezető Nakamura komoly lépéshátrányba került. Anand az előző fordulóbeli vereségét jó játékkal ellensúlyozta.

A tizenhetedik körben az éltáblákon sorban eldőltek a partik, folytatódott Naponjacsij és Carlsen versenyfutása. Judit a címvédővel, a vietnami Le Quang Liemmel remizett. A 13. helyről várta a hajrát, eddigi teljesítményének 2811 volt a performance-pontszáma, + 64,4 Élő-pontnál tartott.

Hatos nyerőszéria után Jan Nepomnjacsij nem bírt az azeri Rauf Mamedovval, de az esélyt nem tudta kihasználni Magnus Carlsen, csak remizett Alekszandr Morozeviccsel. Judit sorban kapta a nehéz ellenfeleket, Alekszandr Griscsuk elleni remivel a 14. helyről várta a befejező három fordulót. Mások a „külső körön” előretörtek.

Nepomnjacsij könnyen nyerhetőnek látszó állását elremizte, Carlsen győzelemmel befogta az orosz nagymestert, átvette a vezetést. Juditnak még a hajrában is világklasszis ellenfél jutott, Levon Aronjantól vereséget szenvedett.

Az öldöklő versenyfutásban az örmény Levon Aronjan „besegített” Carlsennek, legyőzte Nepomnjacsijt, a világbajnok könnyű nyeréssel egypontos előnyt szerzett. Judit az orosz Vlagyimir Malahovtól kapott ki, újabb vereséggel alaposan visszaesett a táblázaton.

Magnus Carlsen már nem engedte ki a kezéből az aranyérmet, Jan Nepomnjacsij ellenfeleinek jobb volt az Élő-átlaga, mint Hikaru Nakamuráé, ezüstérmes lett, a rajtlistát vezető amerikai nagymester végzett a harmadik helyen. Polgár Judit győzelemmel zárta szereplését, remek teljesítményét jól jellemzi a + 63 Élő-pont! A párosítás egyáltalán nem fogadta kegyeibe, ellenfeleinek Élő-átlaga a legmagasabb volt az egész mezőnyben!

41

A világbajnokság végeredménye:
1.Magnus Carlsen (norvég) 17 pont (2837, 2738)
2. Jan Nepomnjacsij (orosz) 16 (2816, 2740)
3. Hikaru Nakamura (amerikai) 16 (2879, 2734)
4. Le Quang Liem (vietnami) 14 (2817, 2734)
5. Sahriyar Mamedgyarov (azeri) 13,5 (2822, 2722)
6. Levon Aronjan (örmény) 13,5 (2863, 2707)
7. Viswanathan Anand (indiai) 13,5 (2827, 2694)
8. Rauf Mamedov (azeri) 13,5 (2766, 2666)
9. Gabriel Szargiszjan (örmény) 13 (2689, 2716)
10. Alekszandr Morozevics (orosz) 13 (2741, 2673)
11. Peter Szvidler (orosz) 13 (2757, 2651)

26. Polgár Judit (magyar) 12 (2653, 2751)

Verőci Zsuzsa