Li Chao: a szerencsésebb sakkozó nyerte meg a páros mérkőzést

Szegeden döntetlennel fejeződött be Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzésének hatodik partija. A nagymesterek másodszor vívtak elméleti vitát az orosz huszárjátékban. Li Chao javította a negyedik játszmában látott változatot, vállalta a gyalogszerkezet meggyengülését, de ezt nagymesterünk nem tudta kihasználni, a 32. lépésben kötöttek békét. Li Chao 4-2-re megnyerte a mérkőzést. „A szerencsésebb sakkozó nyert, a játszmák menete alapján fordított eredmény is születhetett volna” – mondta a kínai nagymester a meccset lezáró sajtótájékoztatón.

DSCN1288

Az orosz huszárjáték rejtelmeiből, a nagymesterek gondolkodásának titkaiból is sokat megtudhattunk a találkozót lezáró sajtótájékoztatón. Lékó Péter hasznosnak értékelte a mérkőzést. A csapat-világbajnokság óta nem játszott versenyen, szüksége volt a Világkupára történő felkészülés miatt a játékra, a meccsre. Az eredmény miatt érthetően csalódottságát fejezte ki, a partikban látott küzdelmeknek örült, az időzavarokban azonban többször hibázott, ez vezetett a vereségéhez. Nem kedveli a gyorsított tempójú időkontrollt, a szuperversenyeken a klasszikus időbeosztáshoz sokkal jobban hozzászokott, jobban megfelel stílusának.

Köszönetet mondott Szeged városának, a Magyar Sakkszövetségnek, hogy támogatták a mérkőzés megszervezését. Dicsérte Li Chao-t, aki kitűnő edzőpartner volt, praktikus megoldásaiból sokat profitálhat a Világkupán.

DSCN1291

A két nagymesternek az emlékplakettet és a kupákat Nagy Sándor, Szeged alpolgármestere adta át.

A 6. játszma eredménye:
Lékó Péter (magyar, 2714) – Li Chao (kínai, 2748) döntetlen (Orosz huszárjáték, 32)

A páros mérkőzés végeredménye:
Li Chao – Lékó Péter 4- 2 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0, döntetlen, döntetlen)

Verőci Zsuzsa