A Grand Chess Tour 2016 második tornáján, a belga egyetemi városban, Leuvenben zajló rapidverseny első játéknapja, öt forduló után az ötszörös világbajnok indiai Viswanathan Anand vezet. Veretlenül az élen, az amerikai kettős, Fabiano Caruana és Wesley So hátránya egy pont a viadalon, ahol a győzelem két, a döntetlen egy pontot ér. A norvég világbajnok Magnus Carlsen, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a nyolcadik helyet osztja, a párizsi győztes amerikai Hikaru Nakamura utolsóként várja a szombati négy fordulót. A legjobbak is hibáznak, sok elnézés, kihagyott esély tarkította az összecsapásokat, ahol 25-25 perc és lépésenként 10-10 másodperc extraidővel küzdenek a nagymesterek.

27631135442_9de9525ebb

A viadalon az első győzelmet az ötszörös világbajnok Viswanathan Anand aratta. Az indiai exvilágbajnok a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert, oly sokszor megcsodált stílusban, taktikai csapásokkal. A párizsi tornán a villámpartik másnapján hihetetlen sorozatot produkáló, szériában hat játszmát is vesztő orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem is kezdhette volna jobban leuveni szereplését, mint az amerikai Hikaru Nakamura legyőzésével, aki a francia fővárosban a rapidversenyen veretlenül végzett az első helyen. A parti utáni interjúban Vlad megjegyezte, hogy senki ne higgye, hogy már nem képes jó eredmény elérésére. Fabiano Caruana is győzelemmel mutatkozott be, Levon Aronjan fordulatos partiban kényszerítette megadásra Anish Girit. Az egyetlen döntetlent Wesley So és Magnus Carlsen összecsapása hozott, a norvég világbajnok nem tudott visszavágni az amerikai sakkozónak a párizsi szerencsétlen vereségéért, amikor nyert állásban túllépte a gondolkodási időt.

Az első forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2846)  1 – 0

Fabiano Caruana (amerikai, 2829) – Veszelin Topalov (bolgár, 2771)  1 – 0

Levon Aronjan (örmény, 2739) – Anish Giri (holland, 2738)  1 – 0

Maxime Vachir-Lagrave (francia, 2784) – Viswanathan Anand (indiai, 2795)  0 – 1

Wesley So (amerikai, 2652) – Magnus Carlsen (norvég, 2878)  döntetlen

 

A második fordulóban a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov hátrányos állásból fordítva mért vereséget Hikaru Nakamurára. Könnyen nyerhetőnek ígért állását rontotta remire Anish Giri, kicsit jobb pozícióból második győzelmét Viswanathan Anand nem tudta megszerezni. A világelső Magnus Carlsen másodszor is döntetlent ért el. A játszmának volt pillanata, amikor Wesley So biztatóan állt Vlagyimir Kramnyikkal szemben.

A 2. forduló eredményei:

Viswanathan Anand – Levon Aronjan  döntetlen

Wesley So – Vlagyimir Kramnyik  döntetlen

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave  döntetlen

Anish Giri – Fabiano Caruana  döntetlen

Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura  1 – 0

A harmadik kör előtti nagy kérdés volt, hogy Nakamura magához tér-e két vesztése után a mezőny legfiatalabb résztvevője, Giri ellen? Sokkolóként hatott, hogy Vishy Anand a 8. lépésben tisztet nézett el. A forduló tartogatott váratlan fordulatokat, a sötét színnel játszók sakkoztak szerencsésebben. Anand a játszma megmentése után jó hangulatban nyilatkozott, mégse adhatta fel rögtön a partit, próbált ellenesélyt találni, s ez sikerre vezetett, megőrizte veretlenségét. Nakamurának az asztalra készített Red Bull sem segített, Giri remekül használta ki a középen rekedt király kínálta esélyt. A párizsi győztes negatív mesterhármast ért el. Vlagyimir Kramnyik fájdalmas vereséget szenvedett Veszelin Topalovtól, jobb állásban tisztet nézett el. Első győzelmének örülhetett Magnus Carlsen, harmadszor remizett Wesley So.

A verseny állása:
1-4. Veszelin Topalov, Magnus Carlsen, Fabiano Caruana és Viswanathan Anand 4 pont
5-8. Vlagyimir Kramnyik, Levon Aronjan, Anish Giri és Wesley So 3
9. Maxime Vachier-Lagrave 2
10. Hikaru Nakamura 0

27119909874_157a671d21

A negyedik forduló legnagyobb csatáját Magnus Carlsen és Fabiano Caruana partijában láttuk, egyúttal a legdrámaiabb befejezést is. Caruana a spanyol megnyitású partiban kiegyenlített, de később hibájának köszönhetően a világbajnok állt jobban. Lépésről-lépésre változott a pozíció értékelése, az idő szorításában mindketten hibáztak, Carlsen nyerést is kihagyott, majd ellenfele Be5 lépése annyira meglepte, hogy a kapkodásban elnézte a bástyaáldozatot. Caruana győzelmével egyedül állt az élen. Vlagyimir Kramnyik nem tudta túltenni magát előző fordulóbeli tisztelnézésén, újabb vereséget szenvedett. Három ütközetben pontosztozkodás született.

A 4. forduló eredményei:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 0 – 1

Anish Giri – Veszelin Topalov  döntetlen

Viswanathan Anand – Hikaru Nakamura  döntetlen

Wesley So – Levon Aronjan döntetlen

Maxime Vachier-Lagrave – Vlagyimir Kramnyik  1 – 0

 

A mai játéknap befejező körében Magnus Carlsen tisztet nézett el Hikaru Nakamurával szemben, a 17. lépést követően kapitulált. A világbajnoknak is vannak idegei, a Bxg2+ emléke kísérte a partiban. Az exvilágbajnokok összecsapásában Vishy Anand diadalmaskodott. győzelmével elsőként zárta a játéknapot. Fabiano Caruana honfitársától, Wesley So elleni vereséggel a holtversenyes második helyre szorult vissza. Vlagyimir Kramnyik gyalogelőnyét a bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni. Az oly sok hibával tarkított öt forduló játszmái után különösen meglepő, hogy kik alkotják a sereghajtó hármast. A világbajnok Magnus Carlsen, az exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a párizsi győztes Hikaru Nakamura hét partit is vesztett az első játéknapon.

 

Az 5. forduló eredményei:

Vlagyimir Kramnyik – Anish Giri  döntetlen

Veszelin Topalov – Viswanathan Anand 0 – 1

Hikaru Nakamura – Magnus Carlsen  1 – 0

Fabiano Caruana – Wesley So  0 – 1

Levon Aronjan – Maxime Vachier-Lagrave döntetlen

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 7 pont
2-3. Fabiano Caruana és Wesley So 6
4-7. Levon Aronjan, Maxime Vachier-Lagrave, Anish Giri és Veszelin Topalov 5
8-9. Magnus Carlsen és Vlagyimir Kramnyik 4
10. Hikaru Nakamura 3

 

GCT Rapid Your Next Move, Leuven, 2016. június 17-18.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 0
1. Viswanathan Anand g IND 2795 * ½ . ½ 1 . 1 . . ½
2. Fabiano Caruana g USA 2829 ½ * 0 . . ½ 1 1 . . 3
3. Wesley So g USA 2652 . 1 * ½ ½ . . ½ ½ . 3
4. Levon Aronjan g ARM 2739 ½ . ½ * ½ 1 . 0 . .
5. Maxime Vachier-Lagrave g FRA 2784 0 . ½ ½ * . . ½ 1 .
6. Anish Giri g NED 2738 . ½ . 0 . * ½ . ½ 1
7. Veszelin Topalov g BUL 2771 0 0 . . . ½ * . 1 1
8. Magnus Carlsen g NOR 2878 . 0 ½ 1 ½ . . * . 0 2
9. Vlagyimir Kramnyik g RUS 2799 . . ½ . 0 ½ 0 . * 1 2
10. Hikaru Nakamura g USA 2846 ½ . . . . 0 0 1 0 *

Verőci Zsuzsa