Lékó Péternek és Balogh Csabának drukkolhatunk a bakui Világkupán

Bakuban szeptember 10. és október 5. között rendezik meg a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupát, az első két helyezett szerez világbajnok-jelölti címet. Első számú sakkozónk, Lékó Péter Élő-pontszáma alapján kapott meghívást, Balogh Csaba a tavalyi kontinensviadalról jutott be a rangos mezőnybe. A részvételre jogosult sakkozóknak július 10-ig kell megerősíteni indulási szándékukat, a legjobbak közül biztosra vehetjük, hogy a norvég világbajnok Magnus Carlsen, az exvilágbajnok indiai Viswanathan Anand, a már világbajnok-jelölti címet szerzett amerikai Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura nem játszik a viadalon. Címvédőként az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszik.

Az esztendő egyik legrangosabb viadalát az azerbajdzsáni fővárosban rendezik meg. A 128 résztvevős kieséses rendszerű Világkupának legnagyobb tétje a világbajnok-jelölti cím, az első két helyezett szerez jogot a jövő évi nyolcfős tornán való részvételre, amelynek győztese lesz a regnáló világbajnok Magnus Carlsen kihívója.

A Világkupa rendszere nem változott meg, a világbajnok mellett a két évvel ezelőtti viadal első négy helyezett jogosult a részvételre. Tizennyolcan a 2014. februári és a 2015. január közötti Élő-listák súlyozott pontszámai alapján játszhatnak. A női világbajnok ukrán Marija Muzicsuk, és a 2013 ás 2014-es junior világbajnokok is meghívást kaptak.

IMG_0093

Július 10-ig kell a sakkozóknak a megállapodást aláírniuk, de már most borítékolhatjuk, hogy Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Fabiano Caruana és Hikaru Nakamura nem utazik Bakuba, utóbbi három világklasszis már világbajnokjelölt, koncentrálhatnak a Grand Chess Tour sorozaton rájuk váró tornákra. Címvédőként az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik játszik, aki csak a Vk-ról biztosíthatja világbajnok-jelöltségét. Honfitársát, Dmitrij Andrejkin győzte le a döntőben, az orosz Jevgenyij Tomasevszkij és a francia Maxime Vachier-Lagrave végzett még a dobogón.

Nagy kérdés, hogy a feszült azeri-örmény viszony miatt játszik-e az örmény Levon Aronjan, neki is „kötelező” lenne a részvétele, hiszen a 2014/15-ös Grand Prix-sorozatra szóló meghívással nem élt. A bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov „kockáztathat”, jelenleg jó eséllyel pályázik arra, hogy Élő-pontszáma alapján játszhatna a vb-jelölti versenyen.

A várható nagy hiányzók ellenére remek csatákat ígérnek a két-kétjátszmás párharcok, a döntőben pedig már négy partira kerül sor. 1-1, illetve 2-2 esetén rájátszás döntené el a továbbjutást.

DSCN0243

Kramnyik mellett honfitársai, Alekszandr Griscsuk, Szergej Karjakin, Jevgenyij Tomasevszkij, Peter Szvidler, a holland Anish Giri, az azeri Sahriyar Mamedgyarov, az izraeli Borisz Gelfand, a kubai Leinier Dominguez Perez, az amerikai Wesley So, az ukrán Vaszilij Ivancsuk jelenti az abszolút top nagymesteri szintet, és természetesen Lékó Péter. Első számú nagymesterünk is Élő-pontjai alapján kapott meghívást. A Világkupákon korábban szereplését nem kísérte nagy siker, éppen ideje, hogy a negatív statisztikán javítson, és megbirkózzon a számára láthatóan kevésbé fekvő lebonyolítás nehézségeivel.

Negyvenhatan a 2014-es és a 2015-ös Európa-bajnokságról harcolták ki a továbbjutást, Balogh Csaba tavaly Jerevánban teljesítette célkitűzését. 20-20 résztvevő Amerikát és Ázsia/Óceániát képviseli. Hatan Afrikából érkeznek, hat sakkozónak a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov adhat szabadkártyát, négy sakkozót a rendező azeriek jelölhetnek.

A versenykiírás szerint három héttel a kezdés előtt készítik el sorsolást, ez az augusztus 1-től érvényes Élő-pontszámokat jelenti. Érdekességként megjegyzem, hogy március 15-én kezdődő kieséses rendszerű női vb-n a sorsolást a március 1-től érvényes pontszámok alapján kellett elkészítenem.

Baku rendezi jövőre a sakkolimpiát, a Világkupa főpróba is a sakkozás legnagyobb ünnepe előtt. Az azeriek már sokszor bizonyították, hogy szeretik és értik a sakkot, tisztelik, becsülik a sakkozókat, ennek kiváló példájaként szolgálnak a samkiri Vugar Gasimov emlékversenyek, amelyeknek szervezése a legnagyobb elismerést vívta ki.

Verőci Zsuzsa