A férfi felnőtt válogatott keret tagjai egyhetes edzőtáborban vettek részt Velencén. Ács Péter szövetségi kapitány rövid, szöveges beszámolóját olvashatják:

“A férfi felnőtt válogatott keret megkezdte a felkészülést a 2024-es budapesti sakkolimpiára, és a szakmai program egyik mérföldköve az első közös edzőtáborunk, ahol a szűk válogatott keret tagjai vesznek részt.
Két szempontból is különleges ez a velencei edzőtábor: az egyik érdekesség, hogy Sanan Sjugirov első alkalommal csatlakozott hozzánk. Sanan magyar zászló alatt sakkozik, jelenleg vezeti a hazai ranglistát, és a szabályozás szerint ő is képviselheti a magyar színeket a sakkolimpián. Aktívan részt vesz a közös programokon, gyorsan integrálódott a közösségünkbe, nagyon jó a hangulat.


A másik érdekesség, ami szakmailag különösen értékessé és felejthetetlenné teszi számunkra ezt az edzőtábort, hogy ezúttal négy teljes napig Lékó Péter világbajnoki döntős és kétszeres olimpiai ezüstérmes nagymesterünk kezében van a válogatott keret. Lékó Péter szakmai irányítása alatt zajlik a felkészülésünk, ami egy fantasztikus lehetőség arra, hogy továbbfejlődjünk, formálódjon a szemléletünk és elinduljunk egy olyan úton, ami ahhoz vezet, hogy a szeptemberi sakkolimpián a legjobbat hozza ki magából a csapat.
Élsakkozóink egy ideje már készülnek önállóan az olimpiára, továbbá egymással is sakkoznak, külön edzőtáborokat szerveznek kisebb csoportokban. A május elsősorban a versenyzésről fog szólni.

Az edzőtáborban részt vevők közül mindenki beépített a programjába legalább egy komoly megmérettetést. Sanan Sjugirov, Bánusz Tamás, Gledura Benjámin és Erdős Viktor a Sharjah Masters 2024 tornán méri össze tudását 80 top nagymesterrel a világ minden tájáról, Berkes Ferenc és Kozák Ádám pedig a budapesti Tavaszi Fesztiválon harcolnak majd sok más nagymesterrel együtt a bajnoki címért. Tervezünk még két közös felkészítő tábort a nyár folyamán, a csapat véglegesítését követő időszakra.

A kerethirdetés hivatalos határideje július 10-e, de a döntést terveim szerint június közepéig meghozom.”