Szegeden döntetlennel kezdődött meg Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzése. A találkozó első partijában a város polgármestere, dr. Botka László tette meg a kezdőlépést. A kínai sakkozó tőle szokatlan módon óvatos megnyitást választott, nem is tudott előnybe kerülni. A játszma kölcsönös pontos játékkal, sorozatos cserékkel a 21. lépésben Lékó javaslatára ért véget pontosztozkodással. A szombati második összecsapásban nagymesterünk lesz a világos.

L3041450

A hatjátszmás párharc elő partijában angol megnyitást láttunk, amely magán viselte a Grünfeld védelem jeleit is. A partit követő elemzéskor derült fény arra, hogy a bonyodalmakat kedvelő kínai Li Chao miért választott ennyire békés változatot. A meccs előtt közel fél évig nem játszott versenyen, és nem akart túl sokat kockáztatni a meccs nyitó játszmájában. Az összecsapás első lépését Szeged polgármestere, dr. Botka László tette meg, aki rvid beszédében üdvözölte is a két nagymestert, külön büszkeséggel a város máig is legfiatalabb díszpolgárát, Lékó Pétert.

L3041458

Péter és Li Chao arcán is érezhető volt a feszültség, mindig izgalmas pillanatok, amikor kiderül, hogy mennyire volt alapos a készülés, sikerült-e eltalálni a változatot, mennyire friss az elemzés. Az olimpiai bajnok Wang Yue Li Chao gyerekkori barátja, sokat elemeztek, elemeznek együtt. Érdekesség, amire Péter is felhívta a figyelmet, hogy Wang Yue ellen kétszer is nyerni tudott az angol megnyitásban, ez is fokozott óvatosságra intette ellenfelét.

A centrum gyors felszámolása, a sorozatos cserék után kiegyenlítődött az állás, sem világosnak, sem sötétnek nem volt olyan lehetősége, amivel előnybe kerülhetett volna, bár pár pontos lépés meghúzására szükség volt. A parti a 21. lépésben Lékó Péter javaslatára ért véget döntetlennel, az angol megnyitás rejtelmeibe a játszmát követően beavatták az elemzést érdeklődéssel követőket.

Az első játszma eredménye:
Li Chao (kínai, 2748) – Lékó Péter (magyar, 2714) döntetlen (Grünfeld védelem, 21)

Verőci Zsuzsa