Szegeden ma a negyedik partival folytatódott Lékó Péter és a kínai Li Chao hatjátszmás páros mérkőzése. Nagymesterünk vezette a világos bábukat és az orosz huszárjátékban új gondolattal meglepte ellenfelét. Gyalogot is nyert, de esélyes állásban nem a legjobb folytatást választotta. Li Chao ellenjátékhoz jutott, Lékó az időzavar fenyegető árnyékában elvétette a védekezést, királya matthálóba került. Li Chao az újabb győzelemmel 3-1-re vezet, szerdán az ötödik játszmára kerül sor.

DSCN1269

„Szerencsém volt, a nyitásban házielemzéssel kellett szembesülnöm, jelentős hátrányba kerültem, a gyalogvesztés után szinte reménytelen volt az állásom” – összegzett Li Chao a játszmát követő értékelés kezdetén. A nyerőesélyes állás elvesztése nagyon megviselte Lékó Pétert, feldúltan hagyta el az IH Rendezvényközpontot, képtelen volt elmondani gondolatait a játszmát követően.

Egy pillanatnyi kétségünk sem volt, hogy egypontos vezetésének birtokában Li Chao az orosz huszárjátékot választja, Péter új gondolattal lepte meg ellenfelét. A kínai sakkozó a nyitásban hátrányba került, többet gondolkodott, érezte, hogy házielemzésbe csöppent. Gyalogszerkezete elromlott, megpróbált ellenjátékot keresni, ennek ára lett a gyalogvesztés.

leko-polgar14-600x338

Anyagi előnyének birtokában Péter már nehezebben választott a lépésjelöltek között, Li Chao megérezte a lehetőséget, hogy megmentheti a partit. Nagymesterünk az időzavar fenyegető árnyékában bizonytalanná vált, veszélyérzete cserbenhagyta, a nyerést üldözte, holott már az aktívvá vált sötét haderő fenyegetően behatolt állásába. Királya bajba került, a kölcsönös időzavarban mindketten hibáztak, de Li Chao végzetes kötést hozott létre a nagyátlón, többé nem volt védelem. A kínai sakkozó a negyedik parti után már 3-1-re vezet, és a szerdai ötödik játszmában világossal játszik majd.

A páros mérkőzés 4. játszmájának eredménye:
Lékó Péter (magyar, 2714) – Li Chao (kínai, 2748) 0 – 1 (Orosz huszárjáték, 46)

A párharc állása:
Li Chao – Lékó Péter 3 – 1 (döntetlen, döntetlen, 1 – 0, 1 – 0)

Verőci Zsuzsa