Köszöntjük a 80 éves Kádár Gábor FIDE-mestert

A Magyar Sakkszövetség köszönti az augusztus 4-én 80. születésnapját ünneplő Kádár Gábor FIDE-mestert, aki ma is aktív játékosa a Komlói Bányász NB I/B-ben szereplő csapatának, s aki négy évtizeddel ezelőtt nevelő edzője volt Ribli Zoltán olimpiai bajnok nagymesternek.

– Ha nem akarsz megbukni matekból, kezdj el sakkozni, mert az osztályfőnököd bolondja a játéknak – kapta a vele azonos gimnáziumba járó bátyjától a jó tanácsot az augusztus 4-én 80. születésnapját ünneplő Kádár Gábor FIDE-mester. A fenti mondat 1950-ben hangzott el, s a magyar sakktársadalom csak köszönetet mondhat az előrelátó testvérnek, hisz „A Mester”, ahogy szűkebb hazájában, Baranyában sokan tisztelettel szólítják, még ma is aktív játékos, s 30 éves edzői munkássága sok kiváló versenyző felnevelését jelentette.

Az 1950-ből származó történet helyszíne Kaposvár, itt kezdődött sakkozói pályafutása, első csapatvezetője az a dr. Böszörményi-Nagy Géza belgyógyász orvosprofesszor volt, aki 1927-ben Londonban és 1928-ban Hágában volt az olimpiai bajnok magyar csapat tagja.

Érettségi után, 1953-ban Szombathelyre ment, s pár év múlva már mesterjelölti címmel büszkélkedhetett.

Pécsre 1957-ben csábította Titkos Jenő mesterjelölt azzal a céllal, hogy segítse a csapatot az NB I-be jutáshoz. Ez 1958-ban sikerült is többek között Ivánffy Kálmán, András Ferenc, Horváth Imre, Palcsó László, Vertényi József, Mammel Ede, dr. Sándor György, dr. Vándor Ottó csapattársakkal. Ettől kezdve lakhelye a mai napig Pécs és sakkozói pályafutása is ritkán kanyarodik el a baranyai megyeszékhelytől.

Egyfolytában harminckét éven át játszott Pécs legerősebb klubjában, amelyet hívtak Pécsi Kinizsinek, Pécsi Ércbányásznak, Pécsi MSC-nek, s közben vezetőedzője volt az NB I-ben szereplő gárdának. Legnevesebb tanítványa Ribli Zoltán olimpiai bajnok, aki 1963-tól 1971-ig sakkozott Pécsett és szerzett közben nemzetközi mesteri címet.

1972-ben mesteri címet szerzett, s edzői munkásságát a később nemzetközi mesteri címet elérő Karsa László, a mesteri címig jutó Glatt Gábor tanítása fémjelezte.

1985-ben kapott FIDE-mesteri címet, s edzősége eredménye Horváth Péter nagymesteri és Böröcz István nemzetközi mesteri elismerése. Még egy címszerzőt kell megemlíteni, a FIDE-mesteri címig jutó Amrein Rolandot. A címviselők mellett közel félszáz olyan tanítványa volt, aki ma is aktív játékos Baranya különböző egyesületeiben.

1986-ban egy Tenkes-kupán teljesítette a nemzetközi mesteri normát (itt győzte le a német nagymestert Knackot), de a második normateljesítés már nem jött össze.

1990-ben megszűnt a minőségi sakkot jelentő szakosztály Pécsett. Így került Nagykanizsára az NB I-es csapathoz, majd Keszthelyre az NB I/B-be.

1995-ben visszahívták Pécsre, ahol a Gázmű, a Kármin, majd a Do-Zso, később a Pannonpower színeiben szerepelt a nemzeti csapatbajnokság különböző osztályaiban.

2009-ben, 75 évesen igazolt jelenlegi egyesületéhez, a Komlói Bányászhoz, ahol azóta is stabil csapattag. A legutóbbi csapatbajnokságban, az NB I/B Charousek-csoportjában mind a 10 bajnoki meccsen asztalhoz ült.

Kádár Gábor novemberben indul a 38. Tenkes-kupán Harkányban. Miért is hiányozna, hisz eddig több mint harmincszor ott volt a részvevők között.