Korcsoportos Világbajnokság, Durban 2014. szeptember 20-30.

 

Idén a korcsoportos világbajnokságnak Dél-Afrika ad otthont, az Indiai-óceán partján fekvő Durban városa jó körülményeket biztosít a versenynek. A magyar színeket Gál Hanna Krisztina (U16 lány), Kaczúr Flórián (U16 fiú) és Csonka Balázs (U18 fiú) képviselik. Az utazásunk kellemes volt, leszámítva az átszállást Johannesburgban, a Durbanbe induló gépet csak észvesztő rohanással értük el. Az elegáns Garden Court South Beach Hotel 8. emeletéről gyönyörű kilátás nyílik a óceánra. Az étkezésre és a szállásra nem lehet semmilyen panasz. A versenyterem kb. 10 percre van busszal a szállásunktól, az International Convention Centre egy gyönyörű, modern stadion tökéletes felszereltséggel.

Az első fordulóban Hanna (2094) világossal előnybe került Du Toit Sune (dél-afrikai, 1654) ellen. Később jó játékkal nyert állást hozott ki, de egy ellenkező színű futós, döntetlen  végjátékra bonyolított le, amit szerencsére ellenfele simán elvesztett. Flórián (2278) szerint az első forduló mindig nagy kihívást jelent, de Kolver Chris (dél-afrikai, 1700) ellen sötéttel sikerült megszereznie a teljes pontot. Balázs (2412) sötéttel játszó norvég ellenfele, Kjoita Henning (2010) a megnyitásban gyalogot rabolt, ami után világosnak nagy kezdeményezése lett, amit a szegedi játékos egy-két pontatlanság után teljes ponttá alakított.

 

A második játéknapon dupla forduló volt, ami szinte lehetetlenné tette a felkészülést. A 2. fordulóban Hanna a lett Parhomenko Margarita (1894) ellen sötéttel hátrányba került a szokatlan 1.f4 után, sokáig vesztésre állt, de ellenfele addig erőltette és erőltette, míg a végén el is vesztette a játszmát. Flórián világossal Tasci Onur (török, 2028) ellen viszonylag könnyedén szerezte meg a győzelmet, a-gyalogja feltartóztathatatlannak bizonyult. Balázs sötéttel játszott, török ellenfele, Yurtseven Melih (2207) jóval erősebb, mint az Élője, ez is azt mutatja, hogy az ilyen világversenyeken az Élő nem sokat számít. Világos végig kellemesebben állt, a végjátékban futópárral kezdeményezett, de egy pontatlan lépés után sötét ki tudta harcolni a döntetlent.

A 3. fordulóban Hanna ellen fekete volt a fehérorosz Beinenson Katsiaryna (1980). Hanna világossal nem hozott ki előnyt a megnyitásból, hosszas pozíciós küzdelem után sötét előnybe került, de az 5. órában súlyosat hibázott, tisztet és játszmát vesztett. Meg kell említeni, hogy a debreceni tehetség több, mint 10 órát játszott a nap során és szívósságának köszönhette, hogy megfordította a partikat. Flórián a világos bábokat vezetve az argentin nemzetközi mester, Pichot Alan (2452) ellen szívósan tartotta magát, végül a döntetlen végjátékban, az 5. órában sajnos vesztőt lépett. Balázs 15 (!) éves kirgiz ellenfele, Kenenbaev Aidar 1700-as Élője nagyon megtévesztő, mivel az első fordulóban egy 2300-as indiai ellen nyert, a másodikban döntetlent ért el egy 2350-es amerikai ellen. A megnyitást átvészelte, egy kicsit rosszabb végjátékot hozott ki, aminek az objektív értékelése egyenlő/döntetlen, de a védekező félnek kellemetlen. Ám a nyomás alatt a fiatal játékos több hibát vétett, így a szegediek fiatal reménysége begyűjtötte a teljes pontot.

 

A 4. fordulóban Hanna Haussernot Cecile (francia, 2011) ellen sötéttel játszott, a Szicíliai-védelemben mindketten hosszúra sáncoltak, végül a bonyolult küzdelem döntetlennel ért véget. Flórián 1900-as kirgiz ellenfele, Isaev Chingys jól tartotta magát a megnyitás után, de később több hibát is vétett, így végül kiütközött az Élőkülönbség. Balázs – saját elmondása szerint – aznap többet foglalkozott a hajának a megfelelő beállításával, mint a játszmára való felkészüléssel, de szerencsére ebből nem lett baj, mivel így is sikerült ellenfelét meglepnie a megnyitásban. Később Balázs látványos, 4 tisztáldozatos (!) kombinációja után viszont az indiai Das Sayantan (2476) haja (is) égnek állt és megadásra kényszerült.

 

A következő napon ismét dupla fordulók következtek. Az 5. fordulóban Hanna a kínai Zhang Lanlin (1988) ellen világossal nem sokat hozott ki a nyitásból, a játszma oda-vissza hullámzott, végül igazságos döntetlen született. Flórián a tajvani Yang Ching Wei Austin (1941) ellen világossal játszva a spanyol megnyitású partiban könnyedén előnybe került, és ezt győzelemig fokozta. Balázs kemény küzdelemben sötéttel vereséget szenvedett az orosz Alekseenko Kirill (2483) ellen. A szegedi játékos beleesett egy hosszú megnyitási készülésbe, ami után kellemetlen állásban találta magát, és a folyamatos nyomás, illetve az időzavar miatt elvesztette a játszmát.

A 6. fordulóban Hanna Abdusattorova Bakhora (üzbég, 2008) ellen sötéttel a Tarraschban a visszamaradt c6 gyalogját jó tisztjátékkal ellensúlyozta, fokozatosan előnybe került, de a végén egy rosszul sikerült kiskombináció után be kellett érnie a döntetlennel. Flórián a kazah Saiyn Zhanat (2397) ellen feketével viszonylag könnyedén kiegyenlített, és biztos kézzel szerezte meg a fél pontot. Balázs nem tudta túltenni magát a délelőtti „katasztrófán”, passzívan, terv nélkül játszott, így örülhetett, hogy bolgár ellenfele, Nikolov Rumen (2174) hibázott a kritikus állásban, így engedte megmenekülni az ismét sötéttel játszó szegedi FIDE-mestert.

 

A magyar játékosok eredménye:

Név Élő 1 2 3 4 5 6 Pont  Hely. Rp Csoport
20 Kaczúr Flórián 2278 1 1 0 1 1 ½ 4.5 8 2281 16F
10 Gál Hanna Krisztina 2094 1 1 1 ½ ½ ½ 4.5 7 2114 16L
11 Csonka Balázs 2412 1 ½ 1 1 0 ½ 4.0 11 2303 18F

 

 

 

dr. Hazay László csapatvezető