Karjakin döntetlent ígérő állásban vesztőt húzott, Szvidler 2-0-ra vezet a Világkupa döntőjében

A Világkupán az orosz Peter Szvidlernek még fél pontra van szüksége, hogy másodszor is győztese legyen a 128 résztvevő kieséses rendszerű viadalának. Az orosz olimpikonok négyjátszmásra tervezett döntőjének második partijában Szergej Karjakin vezette a világos bábukat, és a spanyol megnyitás Breyer-változatában megnyitáselméleti párbajt is vívtak. Szvidler a 17. lépésben újított, Karjakin minimális előnnyel játszhatta az összecsapást, amikor a döntetlenhez vezető folytatást elkerülve azonnali vesztőt húzott. Szvidler királyával kiléphetett a kötésből, döntő anyagi előnyt szerzett, másodszor is legyőzte 14 évvel fiatalabb ellenfelét. A párharc harmadik játszmájában Szvidler 2-0-s vezetés mellett a világos bábukat vezetheti.

Bakuban a 128 résztvevős, kieséses rendszerű Világkupán szeptember 11-én indultak a sakkórák, hat ellenfelet legyőzve, különböző időkontrollokkal is megvívott csatákon keresztül jutott a döntőbe a két orosz nagymester, Peter Szvidler és Szergej Karjakin. Aligha kétséges, hogy nagy megkönnyebbülést jelentett számukra, amikor a döntőbe jutásukkal már teljesítették az egyik nagy célkitűzést, a világbajnok-jelölti cím elérését, kiharcolták a jövő évi vb-jelölti versenyen való részvételi jogot.

watermark12

A 39 esztendős Szvidler egy pillanatig sem tagadta, hogy elfáradt a csatározások közepette, kissé meglepő, hogy Karjakinnak maradt kevesebb energiája a fináléra. A sakkrajongók mindig nagy élvezettel hallgatják, ahogy Szvidler kommentálja saját játszmáit, vagy éppen a világbajnoki döntő partijait. Rendkívül visszafogottan értékelte, elemezte Karjakinnal vívott második összecsapását is. A spanyol megnyitás Breyer-változatában a 17. lépésben újított, barátja, elemzőtársa ötletét játszotta meg, akinek nevét azonban nem árulta el. A szentpétervári nagymestert baráti szálak kötik Nyikita Vityjugovhoz és Makszim Matlakovhoz, Karjakinnal vívott párharca Moszkva és Szentpétervár párbaja is!

watermark13

Karjakin nem tűnt meglepettnek, láthatóan el akarta kerülni a házielemzést. A sorozatos cserék után világos állása kissé kedvezőbbnek tűnt, jelentős időelőnye is volt. Szvidler megőrizte higgadtságát, 34…Hd7! után úgy ítéltük meg, hogy döntetlen lesz a parti, amikor Karjakin nagy hibát vétett. Mit érezhetett Szvidler, amikor észrevette, hogy már nem döntetlen a játszma, hanem kilépve a kötésből győztesként állhat fel a sakkasztaltól?

A döntőben két partiból még fél pontra van szüksége, hogy pályafutása során másodszor is megnyerje a Világkupát. A FIDE október 1-től érvényes világranglistáján nincs a top 25-ben – a bakui eredményeket csak a novemberin számolják el -, a Világkupán eddig 24,4 Élő-pontot gyűjtött és a virtuális világranglistán 11 helyezést javítva a tizenötödik!

A Világkupa döntőjének állása:
Peter Szvidler (orosz, 2727) – Szergej Karjakin (orosz, 2762) 2 – 0
(Peter Szvidler – Szergej Karjakin 1 – 0 (Királyindiai támadás, 29)
Szergej Karjakin – Peter Szvidler 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 38)

Verőci Zsuzsa