A Wijk aan Zee-ben zajló Tata Steel Chess szuperverseny negyedik fordulójában az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal játszva újabb szicíliai védelmű partit nyert meg, a francia Maxime Vachier-Lagrave 33 lépés után kényszerült feladásra. Ivancsuk félpontos előnnyel vezet. Megszerezte első győzelmét a v norvég világbajnok Magnus Carlsen, a holland Loek van Welyt győzte le. Sötéttel volt eredményes a kínai Ding Liren, a bonyodalmakban az azeri Tejmur Radzsabov eltévedt. A horvát Ivan Saric a grúz Baadur Zsobavára mért vereséget. A 28. születésnapját ünneplő lengyel Radoslaw Wojtaszek az örmény Levon Aronjannal remizett. Megosztozott a ponton az olasz Fabiano Caruana és az amerikai Wesley So, gyors lépésismétléses döntetlen született a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a holland Anish Giri játszmájában. A pihenőnap után csütörtökön játsszák az ötödik fordulót, többek között Carlsen-Aronjan rangadóra kerül sor.

ivanchuk02

Az év első szuperversenyén a torna doyenje, a 45 éves Vaszilij Ivancsuk remek formában sakkozik. A viadal negyedik játéknapján világossal játszva a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen nyert. A szicíliai védelem Najdorf-változatára Ivancsuk gondosan felkészült, az egyik legjobb specialistának számító Vachier-Lagrave már a 33. lépést követően feladásra kényszerült. Ivancsuk harmadik győzelmével félpontos előnnyel vezet.

Első nyerésével a norvég világbajnok Magnus Carlsen megkezdte felzárkózását. A holland Loek van Wely a Grünfeld védelmű játszmában rossz tervet választott, a vezércserét követően többször is hibázott.

Vesztéssel kezdett, mesterhármassal már holtversenyben második a kínai Ding Liren. A királyindiaui védelem bonyodalmaiban jobban kiismerte magát, mint az azeri Tejmur Radzsabov.

A grúz Baadur Zsobava harmadszor kapott ki. A ritka változatban előnybe került a horvát Ivan Sariccsal szemben, de kezdeményezéét kiengedte, tisztáldozta hibásnak bizonyult.

Az olasz Fabino Caruana és az amerikai Wesley So spanyol megnyitású partija békés mederben zajlott. A 28. születésnapját ünneplő lengyel Radoslaw Wojtaszek az örmény Levon Aronjannal osztozott meg a ponton. Gyors lépésismétléses remi született a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan és a holland Anish Giri játszmájában. Az eddig lejátszott 28 partiból 13 végződött döntéssel.

A 4. forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2667) – Magnus Carlsen (norvég, 2862) 0 – 1 (Grünfeld védelem, 44)
Levon Aronjan (örmény, 2797) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) döntetlen (Réti megnyitás, 47)
Fabiano Caruana (olasz, 2820) – Wesley So (amerikai, 2762) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Hou Ji-fan (kínai, 2673) – Anish Giri (holland, 2784) döntetlen (Kettős huszárjáték, 20)
Baadur Zsobava (grúz, 2727) – Ivan Saric (horvát, 2666) 0 – 1 (Félszláv védelem, 38)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) – Ding Liren (kínai, 2732) 0 – 1 (Királyindiai védelem, 40)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) 1 – 0 (Szicíliai védelem, 33)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 3,5 pont
2-3. Fabiano Caruana és Ding Liren 3
4-5. Radoslaw Wojtaszek és Wesley So 2,5
6-9. Anish Giri, Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave és Ivan Saric 2
10-11. Levon Aronjan és Tejmur Radzsabov 1,5
12-13. Hou Ji-fan és Loek van Wely 1
114. Baadur Zsobava 0,5

A csütörtöki 5. forduló párosítása:
Maxime Vachier-Lagrave – Loek van Wely
Ding Liren – Vaszilij Ivancsuk
Ivan Saric – Tejmur Radzsabov
Anish Giri – Baadur Zsobava
Weley So – Hou Ji-fan
Radoslaw Wojtaszek – Fabiano Caruana
Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Verőci Zsuzsa