Ivancsuk második győzelmével egypontos előnnyel vezet

Az 51. Capablanca emlékverseny harmadik fordulójában Almási Zoltán az ukrán Jurij Krivorucskoval remizett. Az ukrán Vaszilij Ivancsuk újabb győzelmével egypontos előnnyel vezet, a kubai Lazaro Bruzon Batista ellen sötéttel nyert. A bolgár Ivan Cseparinov kicsit rosszabb végjátékát „kitartotta” a kubai Leinier Dominguez Perezzel szemben. Almási negyedik partiját világossal Bruzon Batistával játssza.

capmem12-01

Második világos játszmájában Almási Zoltán 1.e4-gyel kezdte, az ukrán Jurij Krivorucsko a spanyol megnyitás berlini védelmét játszotta meg. Nagymesterünk az ún. berlini végjátékot szívesen játssza sötéttel, nagy specialistájának számít, más változat mellett döntött, de előnyt nem tudott elérni. A fonalas folytatás után gyaloghátrányos végjátékot kellett játszania, de a különböző színű futók miatt az állás döntetlent ígért, a békekötés az 50. lépésben következett be.

bruzonivsncsuk_865

A Capablanca emlékversenyen korábban hatszor is győztes ukrán Vaszilij Ivancsuk másodszor is nyert. A kubai Lazaro Bruzon Batista ellen a szicíliai védelemre esett a választása, a Richter-Rauser változatban a nagymesterek ellenkező oldalra sáncoltak. Bruzon gyalogot áldozott, kezdeményezéshez jutott, de a folytatást elvétette, vezércserét követően rosszabb végjátékba keveredett. A torna doyenje hatalmas rutinja érvényesült, királyának betörése eldöntötte a játszma sorsát.

A kubai Leinier Dominguez Perez hosszasan próbálta minimális előnyét győzelemig fokozni, de a bolgár Ivan Cseparinov jól védekezve megszerezte a fél pontot.

A 3. forduló eredményei:

Almási Zoltán (magyar, 2688) – Jurij Krivorucsko  (ukrán, 2682) döntetlen (Spanyol megnyitás, 50)

Lazaro Bruzon Batista (kubai, 2681)b– Vaszilij Ivancsuk  (ukrán, 2710) 0 –  1 (Szicíliai védelem, 57)

Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2723) döntetlen (Vezércsel, 71)

 

A verseny állása:

1.Vaszilij Ivancsuk 2,5 pont

2-4. Jurij Krivorucsko, Ivan Cseparinov és Leinier Dominguez Perez 1,5

5-6. Almási Zoltán és Lazaro Bruzon Batista 1

 

A 4. forduló párosítása:

Jurij Krivorucsko – Leinier Dominguez Perez

Vaszilij Ivancsuk – Ivan Cseparinov

Almási Zoltán – Lazaro Bruzon Batista

Verőci Zsuzsa