Budapesten született 1942. február 12. napján. A sakkal 12 éves korában ismerkedett meg, míg az első versenypartiját – amelyet egyébként meg is nyert – két évvel később, a Ságvári Endre Sportkör tagjaként 1956. október 21. napján játszotta. Mestere Schneider Miklós, míg csapattársai többek között Eperjesi László, Létay Gyula, Vígh Béla és Tóth Béla voltak. Schneider Miklós halálát követően, 1971-től a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságának és a Ságvári csapatának vezetője lett. Legmagasabb élőjét 1990. júniusában érte el, ekkor a FIDE-listán 2270 értékszám szerepelt a neve mellett. Hozzá köthető a KOMIR-rendszer, amely a FIDE Élő-pontszámítás magyar megfelelője volt. Géza már 1959. (!) óta dolgozott egy valós eredményeken alapuló minősítési rendszeren, amikor még az Élő-pontszámítást a FIDE-ben nem is ismerték. Az MSSz-ben hosszú évtizedeket töltött el. Első megbízatása a már említett Ifjúsági Bizottságban betöltött vezetői tevékenysége volt, Flórián Tibor főtitkársága alatt. Az 1980-as években a későbbi főtitkár, Ambrus Zoltán kérésére egy több száz fős svájci rendszerű verseny párosító-programját készítette el. Folyamatos munkaviszonya 1993. évtől volt az MSSz-ben, először Ambrus Zoltán főtitkársága alatt, akit Korpics Zsolt, Mészáros Attila, Rácz Zoltán, majd Csörsz Ferenc követett. Kedvenc versenyei a balatonberényi, később a szarvasi Szent István Kupa, az ajkai Szenior bajnokság és a Lakitelken rendezett Sakkozó Magyarok Világtalálkozója voltak. Első csapatát, a Ságvári SC-t, az Elektromos, a Vízügy és a Fóti SE követte, ahol 2005. januárja óta töltötte be az elnöki és a csapatvezetői tisztséget.

Érettségit az angyalföldi Villamosenergia Ipari Technikumban, diplomát 1966-ban a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán szerzett, majd 1967-1970. között a Közgazdaságtudományi Egyetemet is elvégezte. Az Elektromos Műveknél számítástechnikai osztályvezető volt, majd 13 évet a Mechatronika Szakközépiskolában tanított, ahonnan 63 évesen, 2005-ben ment nyugdíjba.
Felesége, Mravik Katalin is sakkozik, a járvány előtti időben elsősorban külföldi versenyeken vett részt. László fiuk 39 éves, jelenleg külföldön dolgozik.

Géza rendkívül olvasott, művelt ember volt, sajátos humorával szívesen mesélt bármiről. Vélemény nyilvánításaiban mindig nagyon keményen ragaszkodott az álláspontjához. Nagyon jó tanítómester volt, mind a sakkban, mind a számítástechnikában, a legszárazabb tantárgyakat – matematikát, fizikát – pedig képes volt megszerettetni a gyerekekkel. Sok bukásra álló gyermek tett sikeres vizsgát a vele való felkészülés után, sőt, néhányan későbbi szakmájuknak választották ezen tudományok valamelyikét.

Emlékül egy szép, vezéráldozatos játszmája 1965-ből.

Caro-Kann védelem B13

2022. április 14-én kaptuk a szomorú hírt, Géza elment …

(Forrás: Magyar Sakkvilág 2018. szeptember, Horváth József: A KOMIR atyja – Interjú Szlabey Gézával)

Fóti Sakk Klub Egyesület