Ifjúsági és gyermek csapatbajnokság 2018

A tornát a Tapolca csapata nyerte, mérlegük négy győzelem és három döntetlen. Jobb Bucholzzal előzték meg a kőbányaiakat. 

A legjobb pillanatban álltak az élre a 6. fordulóban a záró napon már egy gyors döntetlen is elég volt az aranyéremhez. A csapat sikerében nagy szerep jutott az első két táblának, ahol nem vesztettek játszmát. Margl Roland a 2.tábla különdíját is elnyerte 7/6,0 pontjával. Búzás Bertalan 4,5 pontot szerzett az első táblán. Az ezüstérmes helyen a Kőbánya SC egységes csapata végzett. A 6. fordulóban óriási bravúrt végrehajtva 3,5-0,5 arányban legyőzték az addig magabiztosan vezető egyes kiemelt MTK csapatát. Ezek után furcsa volt, hogy félóra játék után négy gyors döntetlenben egyeztek meg az utolsó fordulóban a kapitányok, lemondva az első hely megszerzéséről a biztos ezüstért. A harmadik hely sorsa a Géniusz SE-Haladás VSE rangadón dőlt el. A hullámzó partik végül 2,5-1,5 arányú Géniusz sikerhez vezettek. Az Atomerőmű SE a külső körön jött fel a negyedik helyre. Az 5. fordulóig vezető MTK nem tudta kiheverni a 6. forduló botlását és még a dobogóról is lemaradt.

Részletes eredmények: http://chess-results.com/tnr366470.aspx?lan=1&art=0&rd=7

Gyermek csapatbajnokság

A bajnokságot a versenyt végig vezető szegedi Maróczy Géza SE nyerte meg. Hat győzelem és egy döntetlen a mérlegük. A csapat legeredményesebb játékosa a 3. tábla legjobb pontszerzője Márkus Molli volt 7/6,0 ponttal. Az ezüstérmes helyen a Bástya Dunaújvárosi SE csapata végzett. Legjobbjaik egyúttal az 1. és 4. táblák legeredményesebb pontszerzőinek is bizonyultak. Pásti Áron 7/6,5 míg Pásti Zsombor 7/5,5 pontot szerzett. A bronzérmes helyre a Tapolca csapata ért be. Legjobbjuk, Bodó Boglárka, a mezőny egyetlen játékosaként 7/7,0 pontot ért el a 2. táblán. Az MTK csapata úgy érte el a 4. helyezést, hogy csak három fiú játszott náluk és minden mérkőzést egy pont hátránnyal indítottak. A verseny érdekes színfoltja volt még az Újpest csapata, ahol négy kislány játszotta végig a tornát.

Részletes eredmények: http://chess-results.com/tnr368337.aspx?lan=1

Az ifjúságiak mezőnyében 20 csapat, a gyerekek mezőnyében 13 csapat indult. Nagyjából a bojkottot hirdető öt szakosztály csapatai hiányoztak az indulók listájáról. A legtöbb csapattal az MTK indult, négy gárdával képviseltették magukat. A legeredményesebben a tapolcaiak szerepeltek, egy aranyat és egy bronzot szerezve. Két nagy múltú nevelő egyesület szerezte meg idén a bajnoki címeket. Érdekes, hogy ennek ellenére mind a két csapat először nyerte meg a csoportját. Talán érdemes megemlíteni, hogy a tapolcai fiatalok többsége Paréj Józsefnél kezdte a sakkozást. A gyermek győztes szegedi csapatból hárman is a hódmezővásárhelyi Tőkés Jánostól tanulták az alapokat. A 12 fős Bástya Dunaújváros gárdából 11 fiatal a Bátai Ibolya-Klimkó Csaba páros növendéke és nem tévedhetek sokat,ha azt mondom, hogy a miskolci csapatok játékosainak a többsége Vanczák Attilának köszönhetően sakkozik. Minden elismerést megérdemelnek ők és a többi nevelőedző is. A kevés induló csapat semmiképpen sem örvendetes, annyi előnye volt csak, hogy már a második fordulótól kezdve rangadókra került sor az élmezőnyben. Több csapat és játékos végig erős ellenfelekkel tudott játszani. Reális végeredmények születtek az első helyen végzett csapatok mögött is. A négy tábla miatt minden partinak nagy tétje volt. Egy-egy meghatározó játékos nagyot lendített a csapatán, például az MTK az 5-ből 5 ponttal induló Egyed Juditnak köszönhetett sokat, míg a sorozatban gyengélkedő játékosokat nehéz volt kompenzálni a többieknek. A verseny kényszerből került erre a júliusi hétvégére, ami ideálisnak nem nevezhető és a jövőben remélhetőleg vissza kerül valamelyik rövid iskolai szünetre eső időpontra. Egyáltalán, jó előre ki kell hirdetni az ifjúsági versenyek a dátumát, helyszínét, kiírását, hogy az egyesületek tudjanak előre tervezni. A tágas tornacsarnok megfelelő helyszínnek bizonyult. A kánikula ellenére csak 1-2 délutáni fordulóban volt melegebb az ideálisnál. A környék idegenforgalomra épülő házai, éttermei az ifjúsági versenyek megszokott kollégiumainál lényegesen kedvezőbb körülményeket biztosítottak a résztvevők számára. Gratulálunk a bajnokoknak, résztvevőknek és sok sikert a nemzetközi tornákon!

A közvetített játszmák letölthetők a honlapról: https://chess.hu/2018-ifjusagi-csapatbajnoksag/