Hou Ji-fan újabb győzelemmel egy pontra növelte előnyét

A monacói Grand Prix-verseny kilencedik fordulójában a kínai exvilágbajnoknő, Hou Ji-fan újabb győzelmet aratott, egy pontra növelte előnyét az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk előtt. Kettőjük összecsapására szerdán kerül sor. A világbajnoknő remizett az orosz Natalija Pogonyinával. az indiai Humpy Koneru az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk ellen nyert. A grúz Nana Dzagnidze a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanovát győzte le. Sorozatban hatodszor vesztett az iráni Sarasadat Khademalsharieh, legyőzője a francia Almira Szkripcsenko volt. Gyors döntetlen született a svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzicsuk partijában.

Hou

A kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan egypontos előnnyel várhatja az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk elleni játszmát. Jövőre Lvovban tízjátszmás világbajnoki döntőt játszanak. Hou Ji-fan az ukrán Natalija Zsukova ellen nyert, a spanyol megnyitású partiban az olimpiai bajnoknő sokáig jól játszotta a partit, a végjáték kritikus állásában nagyon rossz döntést hozott, többé nem volt védelme.

Az orosz Natalija Pogonyina és Marija Muzicsuk Szocsiban, a kieséses rendszerű vb-n a döntőben mérkőzött meg egymással, Marija 2,5-1,5-re győzött. Ezúttal a Grünfeld védelem ismét divatossá vált változata került terítékre, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek.

DSC01948

A nyolcadik fordulóban csúnya elnézéssel vereséget szenvedő indiai Humpy Koneru az orosz exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk ellen javított. Vezérszárnyi akciójára Szasa nem a legjobban reagált, a világos királyszárny meggyengítése nem hozta meg a kívánt eredményt, Humpy pontos játékkal érvényesítette anyagi előnyét, pontszámban beérte Muzicsukot.

Oly sok kudarcos játszma után a grúz Nana Dzagnidze második győzelmét aratta. A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova rosszul értékelte a bástyavégjáték esélyeit. Gyenge gyalogja lekötötte erejét, Dzagnidze bástyáinak betörése eldöntötte a játszma sorsát.

Az iráni Sarasadat Khademalsharieh sorozatban hatodik vereségét szenvedte el. A francia Almira Szkripcsenkoval sokáig manővereztek, mindketten kisebb pontatlanságokat is elkövettek. Almira nem használta ki ellenfele nagy hibáját, de végül megnyerte a partit.

A svéd Pia Cramling és az ukrán Anna Muzicsuk lépésismétléssel gyorsan remizett.

A 9. forduló eredményei:
Pia Cramling (svéd, 2513) – Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) döntetlen (Félszláv védelem, 20)
Humpy Koneru (indiai, 2578) – Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) 1 – 0 (Nimzoindiai védelem, 42)
Natalija Pogonyina (orosz, 2445) – Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) döntetlen (Grünfeld védelem, 38)
Hou Ji-fan (kínai, 2671) – Natalija Zsukova (ukrán, 2485) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 53)
Almira Szkripcsenko (francia, 2441) – Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2402) 1 – 0 (Réti megnyitás, 56)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2500) – Nana Dzagnidze (grúz, 2573) 0 – 1 (Vezérindiai védelem, 42)

A verseny állása:
1.Hou Ji-fan 7,5
2-3. Marija Muzicsuk és Humpy Koneru 6,5
4-5. Pia Cramling és Natalija Pogonyina 5
6. Alekszandra Kosztenjuk 4,5
7. Antoaneta Sztefanova 4
8-10. Almira Szkripcsenko, Natalija Zsukova és Anna Muzicsuk 3,5
11. Nana Dzagnidze 3
12. Sarasadat Khademalsharieh 1,5

A 10. forduló párosítása:
Anna Muzicsuk – Nana Dzagnidze
Sarasadat Khademalsharieh – Antoanata Sztefanova
Natalija Zsukova – Almira Szkripcsenko
Marija Muzicsuk – Hou Ji-fan
Alekszandra Kosztenjuk – Natalija Pogonyina
Pia Cramling – Humpy Koneru

Verőci Zsuzsa