A monacói Grand Prix-versenyen már a tízedik forduló után győztesként köszönthették a kínai exvilágbajnoknőt, Hou Ji-fant. Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk ellen sötéttel 29 lépésben nyert, a meggyengített világos királyállást nagy erővel támadta meg, másfél pontos előnyre tett szert. Marija nővére, Anna 25 lépésben szenvedett vereséget a grúz Nana Dzagnidzétől. A játéknap harmadik győzelmét a bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova aratta, az iráni Sarasadat Khademalsharieh hetedszer kapott ki. Az indiai Humpy Koneru a svéd Pia Cramling elleni döntetlennel másodikként várja a befejező fordulót. Az orosz derbin Natalija Pogonyina nem élt a felkínált eséllyel az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjukkal szemben. Pontosztozkodás született az ukrán Natalija Zsukova és a francia Almira Szkripcsenko partijában.

DSC03844

Az ukrán világbajnoknő Marija Muzicsuk és kihívója, a 2013/14-es GP-sorozat győztese, a kínai exvilágbajnoknő Hou Ji-fan jövőre világbajnoki döntőt játszik. A főpróbának is tekinthető mai partijukban Marija mélyen tudása alatt játszva 29 lépésben vereséget szenvedett. A nyitás sem úgy sikerült, ahogy tervezte, majd a 19.g3? lépésére Hou Ji-fan támadásba lendült, a meggyengült világos királyállás kitűnő célpont volt, a világbajnoknő védelmet nem találhatott. Ez a harmadik összecsapásuk volt, 2011-ben a csapat-világbajnokságon döntetlen született, három éve a gibraltári nyílt versenyen Hou Ji-fan győzött.

Gyengén játszik a versenyen a világbajnoknő nővére, Anna. Még nyeretlen, és a mai partijára nehéz magyarázatot találni. Elvesztette centrumgyalogját, majd érthetetlen tisztáldozattal csak megkönnyítette a grúz Nana Dzagnidze győzelmét, aki mesterhármassal javított oly szerény helyezésén.

Az indiai Humpy Koneru második helyezettként várja a befejező fordulót. A svéd Pia Cramling elleni játszmájában kedvezőbben állt, támadta világos izolált centrumgyalogját. A rutinos Pia ügyesen védte, kiremizte a partit.

Az orosz olimpiai bajnoknők rangadóján Natalija Pogonyina nem élt a felkínált lehetőséggel, az exvilágbajnoknő Alekszandra Kosztenjuk fölöslegesen gyengítette meg gyalogszerkezetét, a bástya betörése nehéz pillanatokat okozhatott volna a nem éppen kirobbanó formában játszó Kosztenjuk számára.

A bolgár exvilágbajnoknő Antoaneta Sztefanova nem jeleskedett anyagi előnyének érvényesítésében, az iráni Sarasadat Khademalsharieh a végjátékban vesztőt húzott a remit ígérő pozícióban, hetedszer kapott ki.

Az ukrán Natalija Zsukova és a francia Almira Szkripcsenko óvatos játékkal osztozott meg a ponton.

A 10. forduló eredményei:
Anna Muzicsuk (ukrán, 2549) – Nana Dzagnidze (grúz, 2573) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 25)
Sarasadat Khademalsharieh (iráni, 2402) – Antoanata Sztefanova (bolgár, 2500) 0 – 1 (Angol megnyitás, 72)
Natalija Zsukova (ukrán, 2485) – Almira Szkripcsenko (francia, 2441) döntetlen (Vezérindiai védelem, 31)
Marija Muzicsuk (ukrán, 2528) – Hou Ji-fan (kínai, 2671) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 29)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2525) – Natalija Pogonyina (orosz, 2445) döntetlen (Spanyol megnyitás, 49)
Pia Cramling (svéd, 2513) – Humpy Koneru (indiai, 2578) döntetlen (Vezércsel, 50)

A verseny állása:
1.Hou Ji-fan 8,5
2. Humpy Koneru 7
3. Marija Muzicsuk 6,5
4-5. Pia Cramling és Natalija Pogonyina 5,5
6-7. Antoaneta Sztefanova és Alekszandra Kosztenjuk 5
8-10. Nana Dzagnidze, Natalija Zsukova és Almira Szkripcsenko 4
11. Anna Muzicsuk 3,5
12. Sarasadat Khademalsharieh 1,5

Az utolsó forduló párosítása:
Humpy Koneru – Anna Muzicsuk
Natalija Pogonyina – Pia Cramling
Hou Ji-fan – Alekszandra Kosztenjuk
Almira Szkripcsenko – Marija Muzicsuk
Antoaneta Sztefanova – Natalija Zsukova
Nana Dzagnidze – Sarasadat Khademalsharieh

Verőci Zsuzsa