Öt ország sakkozóinak részvételével rendezték meg a svájci Bad Ragazban az Accentus Young Masters 2016 tíz résztvevős tornáját. Az első helyre rangsorolt német Matthias Blübaum félpontos előnnyel végzett az élen a szenzációsan hajrázó, utolsó öt játszmáját megnyerő Gledura Benjamin előtt. Héra Imre a negyedik helyen zárta szereplését.

image019

Újabb szép sikert ért el a 16 éves Gledura Benjamin. A svájci üdülőhelyen, Bad Ragazban megrendezett tíz résztvevős, 2476-os Élő-átlagú viadalon remekül hajrázva a második helyen végzett Matthias Blübaum mögött. Az első helyen kiemelt 19 éves német nagymester tavaly bronzérmes volt a junior világbajnokságon, idén megnyerte a Grenke Chess Open versenyt, Benjamin fél ponttal gyűjtött kevesebbet, a rajtja nem sikerült jól, a második fordulóban sötéttel játszva kapott ki a német sakkozótól, majd világossal Héra Imrétől is vereséget szenvedett. Négy partiból 1,5 pontja volt, amikor szenzációs szériát kezdett meg, ötös nyerősorozattal tört előre, és végül ezüstérmesként hirdették ki. A svájci Noel Studert a hetedik játéknapon fordulatos partiban, szép taktikai megoldással sötéttel győzte le.

image014

Sokáig pályázott dobogós helyezésre Héra Imre, a hetedik fordulóban váratlanul vesztett a svájci Gabriel Gaehwiler ellen. A legfiatalabb résztvevő, a 11 éves német Vincent Keymer valamennyi játszmáját elvesztette.

Verőci Zsuzsa