Gaál Zsóka Minszkben 2017

Egyedüli versenyzőként Gaál Zsóka képviselte hazánkat az először megrendezett korcsoportos rapid és villám kadét világbajnokságon Minszkben, június 1-5. között. Zsóka a rapid játéktempóban (10-10 perc plusz 5 másodperc bónuszidő lépésenként) megrendezett 10 éves lányok világbajnokságán, a 6. helyezést érte el 6 ponttal, amelyen 54 játékos indult korosztályában. Jól kezdődött a verseny Zsóka számára, hiszen két könnyed győzelemmel indult, de a 3. fordulóban teljesen nyert állásban szabálytalan lépés miatt hátrányba került a többiekkel szemben az éremért folytatott küzdelemben. Ezután sikerült Zsókának felzárkóznia a mezőny elejére 3 sikerének köszönhetően (közben megverte az első kiemelt ukrán Lomakinát, aki ezüstérmet szerzett 7 ponttal), de a vége nem úgy alakult, ahogyan szerettük volna, hiszen a 7. fordulóban megrendezett rangadót nagy küzdelemben elvesztette a végső győztes Shubenkova ellen. Ezután világossal nyert ifjú Európa-bajnokunk, aminek köszönhetően ismét megnyílt az út a dobogós helyek egyikének megszerzésére, de az utolsó fordulóban elvesztette a vietnámi Nguyen Linh elleni csatát, így lemaradt az éremről. Ettől függetlenül dicséret illeti Zsókát teljesítményéért, hiszen játszott az első három helyezettel és végig csatában állt a bajnoki cím megszerzéséért is, de az a pici plusz most hiányzott.

Zsóka elindult korcsoportjában a villám (5-5 perc plusz 2 másodperc bónuszidő lépésenként) világbajnokságon is, és itt is szépen szerepelt, hiszen 47 játékos közül, sikerült ismét a 6. pozícióban végeznie. Ami picit bosszanthatja Zsóka szüleit, edzőit és drukkereit, hogy holtversenyben végzett 6,5 pontot gyűjtve a 3-6. helyen, de a mezőnyérték számítás ismét nem neki kedvezett.

Tanulságos verseny volt ifjú reménységünk számára ez a gyorsított játékidejű világbajnokság, amiből tanulni kell, a hibákat kiküszöbölni, a pozitívumokat pedig tovább erősíteni a fő célkitűzés eléréséhez, a következő világversenyen való jó szerepléshez.