Módosul a Laws of Chess 11.3.b szabálya (elektronikus eszközök tárolása) életbe lépett 2014. 10.01.-től

Játszma közben, a játékosnál nem lehet sem mobiltelefon, sem bármi más olyan elektronikus eszköz, mely a verseny helyszínén sakk lépéseket produkálhat tulajdonosaik számára. A versenykiírás azonban megengedheti az ilyen eszközök tárolását a játékosok táskáiban, míg azok kikapcsolt állapotban vannak. A játékos az ilyen eszközt tartalmazó táskát nem viheti magával sehová a versenybíró engedélye nélkül. Ha bebizonyosodik, hogy a játékosnál ilyen eszköz van a verseny helyszínén, akkor elveszti a játszmát. Az ellenfél nyer. A versenykiírás előírhat más, ennél enyhébb büntetést is.

A versenybíró megkövetelheti, hogy a játékos engedje meg ruhájának, táskájának vagy egyéb tulajdon tárgyainak bizalmas körben (diszkrét titokban) történő megtekintését (ellenőrzését).

A versenybíró, vagy az általa kijelölt vizsgáló személy a vizsgált személlyel csak azonos nemű lehet. Ha az ilyen vizsgálatra felkért játékos az együttműködést megtagadja, akkor a bíró a 12.9 szabály szerint kell eljárjon. (figyelmeztetés, ellenfél idejének növelése…..egészen a versenyből történő kizárásig.)

Ez a szabály nem vonatkozik a FIDE t világ és kontinentális eseményeire

During a game, a player is forbidden to have a mobile phone, electronic means of communication or any device capable of suggesting chess moves on their person in the playing venue. However, the rules of the competition may allow such devices to be stored in a player’s bag, as long as the device is completely switched off. A player is forbidden to carry a bag holding such a device, without permission of the arbiter. If it is evident that a player has such a device on their person in the playing venue, the player shall lose the game. The opponent shall win. The rules of a competition may specify a different, less severe, penalty. The arbiter may require the player to allow his/her clothes, bags or other items to be inspected, in private. The arbiter or a person authorized by the arbiter shall inspect the player and shall be of the same gender as the player. If a player refuses to cooperate with these obligations, the arbiter shall take measures in accordance with Article 12.9.

This rule does not apply to FIDE World and Continental events.