Férficsapatunk Moldávia, női együttesünk Svájc elleni döntetlennel rajtolt az Eb-n

Reykjavíkban mindkét válogatottunk döntetlennel kezdte meg szereplését a 20. sakkcsapat Európa-bajnokságon. Férfi együttesünk Moldávia ellen játszott 2-2-öt, Rapport Richárd győzött, Almási Zoltán és Berkes Ferenc remizett, Lékó Péter az éltáblán vereséget szenvedett. Női csapatunk Svájccal küzdött meg, Papp Petra nyert, Rudolf Anna és Gara Tícia remizett, Vajda Szidónia kikapott. A második játéknapon férficsapatunk a lettek ellen győztes finnekkel, női négyesünk a litvánokkal mérkőzik meg.

ETCC2015_logo

Reykjavíkban barátságtalan időjárás fogadta a kontinensviadalon résztvevő 36 férfi-és 30 női csapatot. A rendezők pár nappal a kezdés előtt felhívták a résztvevők figyelmét, hogy elegendő meleg ruhát vigyenek, hiszen mínuszok várhatók az izlandi fővárosban. A csütörtök esti kapitányi értekezleten határozták meg a szakvezetők a végleges táblasorrendet. Igazi meglepetést nem jelentettek az összeállítások. A rajtlistát vezető orosz válogatottban az ötszörös olimpiai bajnok Peter Szvidler az éltáblás, Alekszandr Griscsuk, Jevgenyij Tomasevszkij, Jan Nepomnjacsij és Dmitrij Jakovenko a további sorrend. Az ukránoknál Vaszilij Ivancsuk a „vezérevezős”, Pavel Eljanov, Jurij Krivorucsko, Anton Korobov és Alekszander Arescsenko követi őt. A címvédő azerbajdzsáni együttesben Tejmur Radzsabovnak ítélték az éltáblát, Sahriyar Mamedgyarov, Arkadij Naiditsch, Rauf Mamedov és Eltaj Safarli száll harcba a minél jobb eredmény eléréséért.

A franciáknál Maxime Vachier-Lagrave az éltáblás, Lurent Fressinet, Romain Edouard, Etienne Bacrot és Vladiszlav Tkacsijev a további sorrend. Az angoloknál az Élő-pontok döntöttek, Michael Adams, David Howell, Luke McShane, Nigel Short és Gawain Jones az összeállítás. Az örményeknél nincs meglepetés, Levon Aronjan, Gabriel Szargiszjan, Szergej Movszeszjan, Hrant Melkumjan és Karen Grigorjan a táblasorrend.

Ez a hat együttes előzi meg Élő-pontátlaggal válogatottunkat, de jól ismerjük a svájci rendszer buktatóit, a párosítás oly fontos szerepét. A november 1-től érvényes pontszámok alapján biztos volt, hogy együttesünk a moldávok ellen kezdi meg a menetelést, a kapitányi értekezleten dőlt el, hogy az éltáblán Viktor Bologan világossal játszhatott Lékó Péter ellen. Polgár Judit az alapcsapatot jelölte.

A várakozásnak megfelelően korántsem volt könnyű ellenfél a rajtlistán 19. moldáviai csapat. Lékó Péter a spanyol megnyitás berlini változatát választotta Viktor Bologan ellen, a nyitásban jelentős időhátrányba került. Rapport Richárd magabiztos játékkal került előnybe, gyors győzelmével vezetéshez juttatta válogatottunkat. A másik világos táblán Berkes Ferenc jelentős Élő-pontszám fölényét nem tudta bizonyítani, lépésismétléssel ért véget a játszma.

Viorel Iordachescu a divatos változatokat kerülve vívott Almási Zoltánnal nagy csatát. Időzavarban nagymesterünk gyalogot vesztett, de a végjátékban nem volt gond a döntetlen elérése. Az éltáblán fejeződött be utoljára a küzdelem. Lékó Péter súlyos időzavarban jelentős anyagi hátrányba került, de Bologan nem villogott előnyének érvényesítésében. Már joggal bízhattunk a döntetlen elérésében , amikor újabb hiba eldöntötte a parti sorsát, 2-2-vel ért véget a találkozó. Aligha kétséges, hogy jobb eredményre számítottunk!

A legutóbbi Eb-n a második fordulóban a török csapat óriási meglepetésre 2,5-1,5-re legyőzte az orosz válogatottat. Az emlék nem kísértette a szuperklasszis orosz nagymestereket, a jól ismert receptet alkalmazták, a világos táblákon nyertek, Tomasevszkij és Jakovenko gyűjtötte be az egész pontot.

Hasonló volt az ukránok taktikája, Ivancsuk és Korobov nyert világossal. Győzelemmel mutatkozott be Arkadij Naiditsch az azerbajdzsáni csapatban. Az élcsapatok közül egyedül az örmények győztek 4-0-ra. A lengyelek éltáblása, Radoslaw Wojtaszek világossal szenvedett vereséget Markus Raggertől, így az esélyesebb csapat csak 2-2-öt játszott az osztrákokkal. Még rosszabbul jártak a csehek, David Navara is világossal játszva kapott ki, társai csak sorban remiztek dán ellenfeleikkel.

Világbajnokuk, Magnus Carlsen nélkül játszott a norvég együttes, minimális arányban kikaptak. Az Eb előtt az izraeli Borisz Gelfand edzőtábort tartott a csapattagoknak. Az izraeli parlamentben élesen kritizálták a sportvezetést, hogy válogatottjaik nem vesznek részt a kontinensviadalon. Az első játéknap legnagyobb meglepetését a finnek győzelme jelentette, 2,5-1,5-re nyertek a lettek ellen.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Moldávia – Magyarország 2 – 2Viktor Bologan (2630) – Lékó Péter (2708) 1 – 0 (Spanyol megnyitás, 74)
Rapport Richárd (2693) – Dmitrij Szvetuskin (2585) 1 – 0 (Réti megnyitás, 34)
Viorel Iordachescu (2581) – Almási Zoltán (2689) döntetlen (Vezérindiai védelem, 72)
Berkes Ferenc (2648) – Valerii Iovcov (2421) döntetlen (Angol megnyitás, 33)

Törökország – Oroszország 1 – 3Ukrajna – Románia 3 – 1
Szlovénia – Azerbajdzsán 1 – 3
Franciaország – Svédország 3 – 1
Olaszország – Anglia 1 – 3
Örményország – Izland 4 – 0
Lengyelország – Ausztria 2 – 2
Izland „legendák” – Hollandia 0,5 – 3,5
Németország – Svájc 2,5 – 1,5
Montenegró – Norvégia 2,5 – 1,5
Csehország – Dánia 1,5 – 2,5

Az élcsoportban a 2. forduló párosítása:
Örményország 2 MP, 4 pont – Franciaország 2, 3
Anglia 2, 3 – Grúzia 2, 4
Hollandia 2, 3,5 – Horvátország 2, 3
Spanyolország 2, 3,5 – Németország 2, 2,5
Oroszország 2, 3 – Görögország 2, 2,5
Montenegró 2, 2,5 – Ukrajna 2, 3
Azerbajdzsán 2, 3 – Dánia 2, 2,5
Magyarország 1, 2 – Finnország 2, 2,5
Moldávia 1, 2 – Lengyelország 1, 2
Szerbia 1, 2 – Ausztria 1, 2
Norvégia 0, 1,5 – Litvánia 1, 2

A női csapatok erősorrendje a várakozásnak megfelelően alakult. Az ukránoknál először jelölték az éltáblára világbajnoknőjüket, Marija Muzicsukot. A címvédő válogatott azonban nagy bakival kezdte a viadalt, Marija és Anna Muzicsuk lekésték a repülőgépüket, az angolok elleni meccsen Anna játék nélkül vesztett, hárman azért megnyerték az angolok elleni találkozót. Magabiztos győzelemmel rajtolt a rajtlistát vezető grúz együttes, a görögök sokáig jól tartották magukat az oroszokkal szemben, két döntetlent elcsíptek. A lengyel nők sikeresebbek voltak, mint a férfiak, simán verték az osztrákokat.

Kedvezőnek tűnt női válogatottunk párosítása, Mádl Ildikó nélkül játszott csapatunk Svájc ellen. A fordulatokban gazdag partik egy-egy pillanatban oly fölényes győzelmet ígértek, de mindenképpen két meccspontot. Vajda Szidónia ellen Monika Mueller-Seps érdekes minőségáldozatot hozott, kölcsönös nagy időzavarban mindketten sokat hibáztak. Szidónia nyerőesélyhez is juthatott volna, ehelyett tiszthátrányba került. Ellenfele nyújtotta menekülési esélyét nem tudta kihasználni, egy csendes királylépés megmentette volna a partit.

Papp Petra korán jelentős előnyt ért el, gyorsabban is nyerhetett volna, de végül beírták az egész pontot. Gara Tícia erejéből csak remire futotta, Laura Stoeri meglepte őt egy minőségáldozattal, de úgy nézett ki, hogy a nyerés azért meglesz, hiszen Rudolf Anna tisztelőnnyel játszott. Az időkontrollt követően egyre többet hibázott, Gundula Heinatz kihasználta bizonytalankodását, kiharcolta a döntetlent.

Az első forduló érdekesebb eredményei:
Svájc – Magyarország 2 – 2

Monika Mueller-Seps (2272) – Vajda Szidónia (2358) 1 – 0 (Pirc védelem, 55)
Rudolf Anna (2341) – Gundula Heinatz (2204) döntetlen (Francia védelem, 105)
Camille De Seroux (2053) – Papp Petra 0 – 1 (Szicíliai védelem, 47)
Gara Tícia (2353) – Laura Stoeri (2115) döntetlen (Spanyol megnyitás, 27)

Csehország – Grúzia 0,5 – 3,5
Oroszország – Görögország 3 – 1
Anglia – Ukrajna 1,5 – 2,5
Lengyelország – Ausztria 3,5 – 0,5
Szlovénia – Franciaország 1 – 3
Örményország – Lettország 2,5 – 1,5
Montenegró – Németország 2 – 2
Románia – Norvégia 2,5 – 1,5
Hollandia – Litvánia 2 – 2

Az élcsoportban a 2. forduló párosítása:
Spanyolország 2 MP, 3 pont) – Szerbia 2 MP, 4 pont
Olaszország 2, 4 – Azerbajdzsán 2, 3
Grúzia 2, 3,5 – Törökország 2, 3
Ukrajna 2, 2,5 – Lengyelország 2, 3,5
Örményország 2, 2,5 – Oroszország 2, 3
Franciaország 2, 3 – Románia 2, 2,5
Németország 1, 2 – Svájc 1, 2
Magyarország 1, 2 – Litvánia 1, 2
Montenegró 1, 2 – Hollandia 1, 2

Verőci Zsuzsa