76 éves korában, december 12-én éjszaka elhunyt Faragó Iván, sakkozó, nemzetközi nagymester, sakkolimpiai ezüstérmes világbajnok.

Sportolói karrierje mesébe illően alakult. Faragó Iván 1946. április 1-én született Budapesten. Bár családjában senki sem sakkozott, már gyerekkorában megismerkedhetett a sporttal, hiszen kisdiákként egy vakációja során egy ismeretlen libapásztor mutatta meg neki az első lépéseket.
A játékba rögtön beleszeretett, versenyezni 1958-ban kezdett, a Józsefvárosi Sportiskolában, ahol mestere a legendás Papp Béla sakkoktató volt. 17 éves korára, 1963- ban már mesterjelölt lett.

1964-ben felvételt nyert a Marx Károly Közgazdasági Egyetemre és tagja is lett a főiskolai válogatottnak. Ebben az évben a krakkói világbajnokságon 70%-ot megközelítő eredményt ért el. A bajnokságról visszatérve az MTK csapatának versenyzője lett.
Öt alkalommal vett részt az Egyetemi-főiskolai sakkcsapat világbajnokságon, 1967-ben egyéni teljesítménye a mezőnyben a legjobb volt.
Pályája során számtalan kimagasló eredményt ért el.
A Magyar Sakkszövetség elnöksége 1964. december 23-án nyilvánította mesterré. Tíz évvel később, 1974-ben nemzetközi mester, majd 1976-ban nemzetközi nagymester lett.
A 60-as évektől kezdve több alkalommal bekerült a magyar sakkbajnokság döntőibe. 1986- ban arany, 1979-ben és 1981-ben ezüstérmeket szerzett.

Csapateredményei is példaértékűek voltak. Több alkalommal volt tagja a válogatottnak Európa-bajnokságokon. 1977-ben és 1980-ban ezüstérmet, 1983-ban pedig bronzérmet nyert.
1980-ban a máltai sakkolimpián ezüstérmet szerzett a magyar válogatottal.

Hitt benne, hogy sakkozni csak szenvedéllyel és odaadással lehet.

Az elmúlt évekig aktívan játszott. Személyével nem csak a magyar, de a nemzetközi sport- és sakkélet kiváló alakja távozott.

Faragó Ivánt a Magyar Sakkszövetség saját halottjának tekinti.