Döntetlen a vb-döntő első partija, Anand játszott világossal

Szocsiban döntetlennel fejeződött be Magnus Carlsen és Viswanathan Anand világbajnoki döntőjének első játszmája. A kihívó indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand vezette a világos bábukat. A Grünfeld védelmű partiban a nyitásból kis előnnyel jött ki, a címvédő norvég Magnus Carlsen jelentős időhátrányba is került. Anand kitért a vezércsere elől, ez hibának bizonyult, Carlsen átvette a kezdeményezést. A gyalogszerkezeti gyengeségek gondokat okoztak Anandnak, de végül zseniális vezérlépésével hárította a veszélyeket, a 48. lépésben egyeztek meg döntetlenben. A vasárnapi 2. játszmában Carlsen játszik világossal.

fide-banner01

Szocsiban tegnap rendezték meg a világbajnoki döntő sajtótájékoztatóját, majd az ünnepélyes megnyitó kulturális programja után megtartották a párharc sorsolását. A címvédő Magnus Carlsen elégedetten nyugtázta, hogy a 12 játszmás összecsapás első partijában a sötét bábukat vezetheti majd.

pressopening-02

A sajtótájékoztatón a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov köszönetét fejezte ki, hogy a 2014-es Téli Olimpia városa ilyen nagyszerű körülményeket biztosított a világbajnoki döntőhöz. Magnus Carlsen és Viswanathan Anand is elégedetten nyilatkozott a szervezésről. A kihívó indiai exvilágbajnok már egy hete Szocsiba érkezett, elsősorban pihent, az utolsó simításokat végezte el bizonyos változatokon. Szekundánsi csapatában változás történt, honfitársa, Krishnan Sasikiran mellett két lengyel sakkozó segíti őt. Radoslaw Wojtaszek már korábban is tagja volt csapatának, új fiú a kitűnő teoretikus hírében álló Gregorcz Gajewski. A címvédő norvég nagymester ezúttal némi mosollyal a szája szegletében a dán Peter Heine Nielsent és honfitársát, Jon Ludvig Hammert nevezte meg.

Az Orosz Sakkszövetség elnöke, Andrej Filatov örömmel jelentette be, hogy a mérkőzés idején a gyerekek számára számos versenyt, szimultánt szerveznek, minden lehetőséget kihasználnak, hogy még népszerűbbé tegyék a sakkot.

Carlsen az olimpia idején már megismerkedhetett a Fekete-tenger partján fekvő várossal, honfitársainak, elsősorban a síelőknek lelkesen drukkolt. Magnus maga is szívesen hódol a síelésnek, utolsó edzőtáborát az Alpokban szervezték meg számára. Oslóban elutazása előtt még találkozott a sakkozás legendás világbajnokával, Garri Kaszparovval, bizonyára hasznos tanácsokat kapott tőle a visszavágó mérkőzés előtt. Ezúttal a küzdő feleket nem választja el üvegfal, vagy éppen speciális függöny a nézőktől, a versenyteremben mintegy negyven ülőhely van, a nézők nagy része másik teremben már kommentálás mellett figyelheti majd a játszmákat.

Magnus némi derültség közepette nem tagadta, hogy még mindig gyereknek érzi magát, ezért is imádja a játékokat, a labdarúgást, a kosárlabdát. Vishy talizmánjának nevezte feleségét, Arunát, örömét fejezte ki, hogy a helyszínen drukkol, támogatja őt, kisfiúk, Akhil a távolból szorít értük.

A világbajnoki döntőt a chess24.com honlapon angolul Peter Szvidler és a grúz Szopiko Guramisvili, oroszul Alekszandra Kosztenjuk és Szergej Sipov kommentálja. A playchess.com prémium előfizetőit négy nyelven segítik majd, angolul, németül, franciául és spanyolul.
Magnus Carlsen kikerülte azt a kérdést, hogy a mérkőzés favoritjának érzi-e magát. Tavaly bizonytalanul játszotta a párharc első négy partiját, most szeretne jobban kezdeni. Vishy Anand felkészülten várja a meccset, jókedvűen válaszolt a kevésbé szakmai kérdésekre is. Indiában optimisták, a szaksajtó azonban egyértelműen Carlsent tartja az esélyesnek, a top nagymesterek is Magnus győzelmét várják.

Tavaly Csennajban Grünfeld védelmű partival kezdődött meg a vb-döntő, Szocsiban is ez a védelem került megjátszásra, de a színek felcserélődtek, Magnus Carlsen vezette a sötét bábukat. Korábban csak a 2011-es Tal emlékversenyen küzdöttek meg hasonló színelosztás mellett a Grünfeld védelemben, akkor a klasszikus centrumképzős változatban osztoztak meg a ponton.

sochi-1round-03
Anand a nyitásban meglepte Carlsent, jelentős időelőnyre is szert tett. Hibázott, amikor elkerülte a vezércserét, a norvég világbajnok jól megszervezte a védekezést, és a sorozatos cserék után már kedvezőbb pozíciót játszhatott. Gyalogszerkezeti gyengeségei miatt aggódhatott az exvilágbajnok, Carlsen már kevésbé volt feszült. A kritikus állásban Magnus kihagyta a 42…Be3 lehetőséget, a második sorra történt behatolást Anand remek vezérlépéssel hárította, örökös sakkal ért véget az érdekes csata.

Világbajnoki döntő:
Magnus Carlsen (norvég, 2863) – Viswanathan Anand (indiai, 2792) 0,5 – 0,5

Az első játszma:
Viswanathan Anand – Magnus Carlsen döntetlen (Grünfeld védelem, 48)

Verőci Zsuzsa