Csütörtökön kezdődik a 7. Danzhou szuperverseny, amelyen Lékó Péter is játszik

Csütörtökön kezdődik Danzhouban, a kínai Hajnan tartományban a 7. szuperverseny, a 10 fős torna meghívott résztvevője Lékó Péter is. A legjobb kínai nagymesterek számára a viadal fontos felkészülési állomás a bakui sakkolimpiára, ahol válogatottjuk címvédőként játszik. A tromsői aranyérmes csapatból hárman is játszanak, Wang Yue, Ding Liren és Yu Yangyi. Az erős mezőnyben szerencsét próbál a kínai világbajnoknő Hou Ji-fan. Lékó mellett az indiai Pentala Harikrishna, az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Jan Nepomnjacsij veszi fel a küzdelmet a kínai sakkozókkal. A hivatalos honlap sajnos csak kínai nyelven, magyar idő szerint reggel 8 óra 30 perckor kezdődnek a játszmák.

250px-China_Hainan.svg

Hajnan a Kínai Népköztársaság legkisebb tartománya, mely az ország déli partjai mellett fekvő szigetcsoporton terül el. A szigetcsoport legnagyobb szigete szintén a Hajnan nevet viseli. A tartomány székhelye és legnagyobb városa Haikou.

L3041444

 

Lékó Péter örömmel vette a meghívást, hogy ismét szuperversenyen játszhat. A bakui sakkolimpián nem tagja együttesünknek, távolmaradásának igazi okait nem ismerjük. Nyolcszoros olimpikonunk nagyon fog hiányozni csapatunkból, tizennégy éve Bledben és két éve Tromsőben is az éltáblán játszott ezüstérmes válogatottunkban.

Hetedszer rendezik meg a tornát, címvédőként Wang Yue szerepel, aki Tromsőben az aranyérmes csapat éltábláján játszott. A kilenc partiból gyűjtött 7 pontja 2887-es performance-pontszámot jelentett. 2014-ben Ding Lirent köszönthették tornagyőztesként, megismételte előző évi sikerét. 2012-ben Bu Xiangzhi, egy évvel korában Ni Hua lett első. A sorozatot bevezető első viadalon Bu Xiangzhi végzett az élen.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Ding Liren (kínai, 2778)
Pentala Harikrishna (indiai, 2755)
Wang Hao (kínai, 2734)
Yu Yangyi (kínai, 2734)
Wang Yue (kínai, 2730)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2728)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2725)
Bu Xiangzhi (kínai, 2723)
Lékó Péter (magyar, 2712)
Hou Ji-fan (kínai, 2653)

Verőci Zsuzsa