A szibériai olajvárosban, Hanti-Manszijszkban zajló Grand Prix-verseny hatodik fordulójában az éllovas olasz Fabiano Caruana sötéttel győzte le az orosz Alekszandr Griscsukot, megőrizte félpontos előnyét. Az orosz Peter Szvidler világossal a holland Anish Girit kényszerítette megadásra, az orosz Szergej Karjakin sötéttel nyert a francia Maxime Vachier-Lagrave ellen. A kubai Leinier Dominguez Perez kedvező esélyét remire rontotta az izraeli Borisz Gelfanddal szemben. Hatodszor is remizett az amerikai Hikaru Nakamura, az orosz Jevgenyij Tomasevszkij nehezen viseli a nagy tétet, a világbajnok-jelöltségért folyó versenyfutást. Döntetlen született a grúz Baadur Zsobava és az orosz Dmitrij Jakovenko partijában is.

MERK2589

Az olasz Fabiano Caruana megőrizte vezető pozícióját, ehhez az orosz Alekszandr Griscsukot kellett legyőznie. Az öt döntetlennel rajtoló Griscsuk éppen az éllovas ellen játszott agresszíven, terve nem vált be, az állást nem értékelte jól, Caruana gyalogáldozattal átvette a kezdeményezést. Nagyon érdekes végjátékot láttunk, az olasz sakkozónak szabadgyalogja volt, de a különböző színű futók remiesélyt kínáltak ellenfelének. Az időzavarban Griscsuk hibázott, elvesztette veretlenségét, Caruana harmadik győzelmének örülhetett.

Az orosz Peter Szvidler és Szergej Karjakin félpontos hátránnyal üldözi Caruanát. Szvidler világossal a holland Anish Girire mért vereséget, rutinját érvényesítette a tornán a vártnál jóval szerényebb teljesítményt nyújtó legfiatalabb résztvevővel szemben. A bástyavégjáték alaposabb elemzést igényel, kötött idő, a fenyegető időzavar árnyékában nem könnyű a védekező fél feladata.

MERK2606

Karjakinnak tegnapi győzelme nagy önbizalmat adott, míg a francia Maxime Vachier-Lagrave sorozatban harmadik vereségét szenvedte el. Fokozatosan vesztette el az állása feletti kontrollt, igazi ellenállás nélkül vesztett.

A játéknapon három döntetlen született. A kubai Leinier Dominguez Perez bosszankodhat, esélyt szalasztott el, a torna doyenje, az izraeli Borisz Gelfand hatodik partiját remizte el.

Az amerikai Hikaru Nakamura nem kis meglepetésre holtversenyben remikirály. Jevgenyij Tomasevszkij kedvezőbb állásban nem talált jó megoldást.

A Larsen megnyitás szuperversenyen nem lehet igazi megoldás, a grúz Baadur Zsobava a remiért küzdött meg az orosz Dmitrij Jakovenkóval.

MERK2596

A 6. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2744) – Leinier Dominguez Perez (kubai, 2734) döntetlen (Bogoindiai védelem, 63)
Peter Szvidler (orosz, 2734) – Anish Giri (holland, 2776) 1 – 0 (Ragozin védelem, 83)
Jevgenyij Tomasevszkij (orosz, 2749) – Hikaru Nakamura (amerikai, 2799) döntetlen (Katalán megnyitás, 30)
Maxime Vachier-Lagrave – Szergej Karjakin (orosz, 2753) 0 – 1 (Spanyol megnyitás, 38)
Baadur Zsobava (grúz, 2699) – Dimirij Jakovenko (orosz, 2738) döntetlen (Larsen megnyitás, 46)
Alekszandr Griscsuk (orosz, 2780) – Fabiano Caruana (olasz, 2803) 0 – 1 (Vezércsel, 75)

A verseny állása:
1.Fabiano Caruana 4,5 pont
2-3. Peter Szvidler és Szergej Karjakin 4
4. Leinier Dominguez Perez 3,5
5-7. Hikaru Nakamura, Borisz Gelfand és Dmitrij Jakovenko 3
8-10. Baadur Zsobava, Jevgenyij Tomasevszkij és Alekszandr Griscsuk 2,5
11. Anish Giri 2
12. Maxime Vachier-Lagrave 1,5

A 7. forduló párosítása:
Fabiano Caruana– Borisz Gelfand
Dmitrij Jakovenko – Alekszandr Griscsuk
Szergej Karjakin – Baadur Zsobava
Hikaru Nakamura – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Jevgenyij Tomasevszkij
Leinier Dominguez Perez – Peter Szvidler

Verőci Zsuzsa