Carlsennek nem sikerült a visszavágás, Topalov sötéttel ismét legyőzte a norvég világbajnokot

St. Louisban, a „Grand Chess Tour” második versenyének nyitó fordulójában mind az öt játszma döntéssel végződött. A norvég világbajnok Magnus Carlsen az első tornához hasonlóan világossal játszott a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov ellen, másodszor is kikapott, ezúttal megérdemelt volt a veresége. Remek győzelemmel kezdett az örmény Levon Aronjan a 2. Sinquefield verseny győztesét, az amerikai Fabiano Caruanát kényszerítette megadásra. Az amerikai Hikaru Nakamura az indiai Viswanathan Anandot győzte le. A holland Anish Giri az orosz Alekszandr Griscsuk ellen nyert, a francia Maxime Vachier-Lagrave az amerikai Wesley So gyalognyerését büntette meg.

hall02

Ilyen nyitányra nem számítottunk, öt eldőlt játszmával kezdődött meg a 3. Sinquefield verseny, a Grand Chess Tour második tornája. A sorsolás szeszélye folytán a stavangeri viadalhoz hasonlóan az első fordulóban küzdött meg a norvég világbajnok Magnus Carlsen és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov. Jól emlékezünk, hogy mi történt Stavangerben. Carlsen elkésett a forduló megkezdésénél, nem hallotta a versenybírói figyelmeztetést, hogy a viadalon különleges az időkontroll, a 41. lépéstől kezdve a játszma végéig már csak 1-1 óra, és a lépésenkénti 30-30 másodperc a gondolkodási idő. Carlsen a nyitásból nem hozott ki előnyt, de kihasználva a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov hibáját előnybe került. A különböző színű futók mellett jól manőverezett, s mindenki győzelmét várta, amikor a nyert állásban túllépte a gondolkodási időt! Carlsen riválisai jelentős előnyhöz jutottak, a világbajnok nem tudta túltenni magát a történteken, Topalov szárnyakat kapott, megnyerte a versenyt.

Az eredmény megismétlődött, Topalov St. Louisban is győzött. A szicíliai védelmű partiban újítással lepte meg Carlsent, aki tisztáldozattal próbálta megdönteni az exvilágbajnok elképzelését. A bonyodalmakban mindkettőjüknek jobb lehetőségeket véltünk felfedezni, Carlsen elegendő ellenértéket kaphatott volna az áldozott anyagért, de a visszavágás vágya emocionálisan zavarhatta gondolkodását, az állás higgadt értékelését. Az exvilágbajnok megőrizte tisztelőnyét, értékes győzelemmel rajtolt.

aroniancaruana01

Remekelt az örmény Levon Aronjan, a tavalyi Sinquefield tornán hárompontos előnnyel első amerikai – akkor még olasz színekben versenyző – Fabiano Caruanára mért vereséget. A centrumfeszültség feloldása világosnak kedvezett, Aronjan hatásos támadólépésekkel került döntő fölénybe.

Az amerikai Hikaru Nakamura stavangeri holtversenyes második helyen végzett társa, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Anand ellen nyert. A katalán megnyitású játszmában Anand oly közel volt a kiegyenlítéshez, amikor gyalogot nézett el. A reménytelen végjátékot gyorsan fel is adta.

A holland Anish Giri és az orosz Alekszandr Griscsuk a norvég versenyhez hasonlóan ismét az első körben találkozott. Az eredmény megismétlődött, Giri kihasználta Griscsuk eltévelygett vezérének helyzetét, „egykapus” partiban győzött.

A francia Maxime Vachier-Lagrave ellen az amerikai Wesley So gyalogot nyert, de ellenfele bőséges kompenzációt kapott ellenértékként. Vachier-Lagrave minőségelőnyre tett szert, ez eldöntötte a parti sorsát.

Az első forduló eredményei:
Anish Giri (holland, 2793) – Alekszandr Griscsuk (orosz, 2771) 1 – 0 (Vezérindiai védelem, 34)
Wesley So (amerikai, 2779) – Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2731) 0 – 1 (Angol megnyitás, 35)
Levon Aronjan (örmény, 2765) – Fabiano Caruana (amerikai, 2808) 1 – 0 (Vezércsel, 39)
Magnus Carlsen (norvég, 2853) – Veszelin Topalov (bolgár, 2816) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 40)
Hikaru Nakamura (amerikai, 2814) – Viswanathan Anand (indiai, 2816) 1 – 0 (Katalán megnyitás, 43)

A 2. forduló párosítása:
Alekszandr Griscsuk – Viswanathan Anand
Veszelin Topalov – Hikaru Nakamura
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen
Maxime Vachier-Lagrave – Levon Aronjan
Anish Giri – Wesley So

Verőci Zsuzsa