A Wijk aan Zee-ben zajló Tata Steel Chess szuperverseny hatodik fordulójában a világbajnok Magnus Carlsen sötéttel győzte le az olasz Fabiano Caruanát. A norvég világelső remekül használta ki királyszárnyi ellenesélyét, Caruana időzavarban nagyot hibázott, királya bajba került. A mesterhármassal Carlsen fél pontra megközelítette a horvát Ivan Sariccsal remiző ukrán Vaszilij Ivancsukot. A francia Maxime Vachier-Lagrave a kínai Ding Liren eleln nyert, az amerikai Wesley So a grúz Baadur Zsobavát kényszerítette megadásra. A kínai Hou Ji-fan a lengyel Radoslaw Wojtaszekkel osztozott meg ponton, örökös sakkal lett döntetlen az azeri Tejmur Radzsabov és a holland Anish Giri játszmája. Döntetlennel ért véget a holland Loek van Wely és az örmény Levon Aronjan partija is. A viadal hetedik játéknapján a két világbajnok egymás ellen játszik, Carlsen lesz a világos.

IMG_4464

Az olasz Fabiano Caruana szenzációs St. Louis-i tornagyőzelme, világranglistás második helyezése felértékelte a viadal hatodik fordulójában játszott rangadó jelentőségét. Caruana a 2. Sinqufield szuperversenyen három ponttal előzte meg a világbajnok Magnus Carlsent, a mini meccsen1,5-0,5-re le is győzte a világelsőt. A Gasimov emlékversenyen 1-1-re végeztek, korábbi partijaik alapján Carlsen 5-4-re vezetett hét döntetlen mellett.

carlsen04

Sokan arra számítottak, hogy Carlsen óvatosabb lesz, inkább spanyol megnyitású összecsapásra gondolhattak, de a világbajnok „élesre töltött”, a szicíliai védelmet választotta, a 3.Fb5-ös vari került terítékre. Caruana a vezérszárnyi játékot erőltette, létre is hozott gyaloggyengeségeket, de a norvég világelső királyszárnyi ellentámadása időben érkezett. Carlsen láthatóan felszabadultabban játszott, gyorsabban választott a lépésjelöltek között, míg az olasz nagymester időzavarba került, hibás cserével királya bajba került. Magnus szép nyerést kihagyott, de győzelme egy pillanatra sem forgott veszélyben, mesterhármasával fél pontra megközelítette az éllovas ukrán Vaszilij Ivancsukot.

ivanchuksaris01

A torna doyenje a szláv védelmű játszmában nem bírt a horvát Ivan Sariccsal, minimális előnye kevés volt a győzelem megszerzéséhez.

Az amerikai Wesley So boldogan elemezte újabb győzelmét, a grúz Baadur Zsobava ötödik vereségét szenvedte el. Eredeti ötletek egész sorát láttuk ütközetükben, So sem játszott hibátlanul.

10917868_10155108935330790_1357499661172840037_n

A francia Maxime Vachier-Lagrave és a kínai Ding Liren összecsapása sem nélkülözte a fordulatokat. A bonyodalmakban mindketten pontatlankodtak, Vachier-Lagrave fontos győzelmet aratott.

Két szicíliai védelmű parti is pontosztozkodással zárult. A kínai Hou Ji-fan és a lengyel Radoslaw Wojtaszek játszmája békés mederben zajlott. Az azeri Tejmur Radzsabov bástyaáldozata örökös sakkhoz vezetett a holland Anish Girivel szemben.

Hat forduló után is még nyeretlen a címvédőként játszó örmény Levon Aronjan. A holland Loek van Welyvel vívott csatában lépésimétléssel remizett.

A 6. forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2667) – Levon Aronjan (örmény, 2797) döntetlen (Vezérgyalog megnyitás, 30)
Fabiano Caruana (olasz, 2820) – Magnus Carlsen (norvég, 2862) 0 – 1 (Szicíliai védelem, 39)
Hou Ji-fan (kínai, 2673) – Radoslaw Wojtaszek (lengyel, 2744) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)
Baadur Zsobava (grúz, 2727) – Wesley So (amerikai, 2762) 0 – 1 (Olasz megnyitás, 39)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2734) – Anish Giri (holland, 2784) döntetlen (Szicíliai védelem, 26)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2715) – Ivan Saric (horvát, 2666) döntetlen (Szláv védelem, 49)
Maxime Vachier-Lagrave (francia, 2757) – Ding Liren (kínai, 2732) 1 – 0 (Caro-Kann védelem, 45)

A verseny állása:
1.Vaszilij Ivancsuk 4,5 pont
2-4. Radoslaw Wojtaszek, Magnus Carlsen és Wesley So 4
5-7. Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren és Anish Giri 3,5
8-9. Fabiano Caruana és Tejmur Radzsabov 3
10. Ivan Saric 2,5
11-13. Hou Ji-fan, Loek van Wely és Levon Aronjan 2
14. Baadur Zsobava 0,5

A 7. forduló párosítása:
Ding Liren – Loek van Wely
Ivan Saric – Maxime Vachier-Lagrave
Anish Giri – Vaszilij Ivancsuk
Wesley So – Tejmur Radzsabov
Radoslaw Wojtaszek – Baadur Zsobava
Magnus Carlsen – Hou Ji-fan
Levon Aronjan – Fabiano Caruana

Verőci Zsuzsa